Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Klimaat

OnzeTuin__0006a


Ik meld de laatste tijd regelmatig dat het hier in Manila de laatste weken bloedheet is en dat er amper een druppel regen is gevallen in al die weken. Het is hier dan ook wat ze noemen zomer, al verdient dat wel even een uitleg want er wordt niet hetzelfde mee bedoeld als in Nederland. De seizoenen die wij kennen als zomer, herfst, winter en lente komen hier niet als zodanig voor.

De Filippijnen zijn een natie van eilanden verspreid over een gebied van ruim duizend kilometer lang en meer dan zeshonderd kilometer breed. Dit gebied kent vier verschillende klimaatgebieden, die ruwweg van west naar oost verdeeld zijn. Het grootste eiland van de Filippijnen, het eiland Luzon waarop Manila ligt, heeft alle vier de klimaten.

Het meest westelijke gebied, en dat is het stuk waar wij wonen, kent twee seizoenen, een droog seizoen (de zomer dus) van november tot april en een nat seizoen de rest van het jaar. De natste maanden zijn juli, augustus en september. Meer naar het oosten ligt een strook die niet echt een droog seizoen heeft met heel veel regen tussen november en januari. Weer verder naar het oosten ligt een strook met niet echt grote verschillen tussen het droge en het natte seizoen maar met dezelfde regenperioden als wij hebben, en tenslotte de strook langs de oostkust waar de kans op regen het hele jaar aanwezig is.

Merkwaardige verschillen dus op een enkel eiland wat zo ongeveer net zo groot is als Nederland. We zitten hier dus aan het eind van het droge seizoen en gaan we dus de regentijd tegemoet. Dat heeft niet echt grote temperatuur wisselingen tot gevolg want ook in het natte seizoen blijft de dagtemperatuur rond en meestal boven de dertig graden.

Wat ook heel opmerkelijk is, de Filippino’s hebben het niet zo op de “zomer”. Veel te heet, zeggen ze...



Website van Willem en Riet