Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vrachtvervoer

Vrachtvervoer_Eigenbouw

Iets wat onmiddellijk opvalt in het verkeer hier is dat je zo weinig echte grote vrachtwagens ziet. Vrachtvervoer is er uiteraard wel maar dat gaat allemaal veel kleinschaliger, want hier wordt vrijwel alles vervoerd met Jeepney's en kleine vrachtwagentjes. Zelfs de driewielers, de motorfietsjes met een soort van zijspan (al zou ik geneigd zijn om het meer een uitbouw te noemen), worden veelvuldig gebruikt voor het bevoorraden van winkels en restaurants.

Als je iets groots koopt en dat thuis laat bezorgen dan komt dat ook steevast allemaal aan in van die kleine vrachtwagentjes. Maar als je haast hebt kun je ter plekke zelf het bezorgen regelen zoals onze vroegere buurman Larry eens deed met zijn net gekochte wasmachine. De bezorging kon pas een paar dagen later plaatsvinden en dat vond hij te laat, dus hij liet de wasmachine op een karretje zetten en naar de kant van de weg rijden. Daar wachtte hij tot er een lege Jeepney voorbijkwam en hield die aan. Hij bood de chauffeur vijfhonderd pesos als hij de wasmachine bij hem thuis wilde afleveren, wat de man maar al te graag deed want omgerekend is dat weliswaar maar net acht euro maar voor een Jeepney chauffeur een halve dagopbrengst.

De Jeeepney's zijn al kleurrijk maar die vrachtwagentjes zijn soms een verhaal apart, want behalve de officiële modellen zoals Isuzu, Nissan en Toyota rijden er ook heel wat rond die gebouwd zijn uit reserveonderdelen. Vanmiddag kwam ik in de file onderweg naar huis een hele fraaie tegen waarvan de buitenkant nog helemaal "naturel" was, behalve wat versieringen was er nooit een verf- of laklaag overheen gegaan. Achterin lag een rijke variatie aan groente, fruit, kratten en kartonnen dozen, en ook nog een paar mannen die er tussen de lading hun gemak van namen.

Let op de foto vooral even op de voeten tegen het raam van een van de mannen die achterin lag te slapen...


Website van Willem en Riet