Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Geen ja, geen nee

Wanneer we terug zijn in Nederland dan verwacht ik eigenlijk nog wel eens de vraag hoe het hier nou eigenlijk is, op de Filippijnen. Die vraag komt eigenlijk nooit, terwijl het toch best wel een logische vraag is want het is hier volkomen anders dan “thuis”. Zelfs voor Zuid-Oost Azië zijn de Filippijnen merkwaardig, en dat komt door hun aparte koloniale verleden van Spanjaarden en Amerikanen. Maar er zijn ook overeenkomsten met de rest van dit deel van de wereld en voor ons Westerlingen is een van de meest merkwaardige het gebruik van het simpele antwoord “Ja” op een vraag.

Kijk, bij ons in West-Europa is “Ja” gewoon “Ja”. Op de vraag “Kun je dat doen?” dan geeft het antwoord “Ja” ondubbelzinnig aan dat dat het geval is. Anders was het “Nee” geweest en dan kan het dus niet. Wanneer er speciale omstandigheden zijn dan is er soms in eerste instantie een “Misschien”, maar dat verandert uiteindelijk toch in een “Ja” of een “Nee”.

Veel Westerlingen denken dat de Filippino’s geboren leugenaars zijn en volgens onze gangbare normen hebben ze nog gelijk ook. Maar beschuldig ze niet van liegen want dan zijn ze geschokt. Het probleem is namelijk dat ze eigenlijk helemaal niet willen liegen, ze willen je gewoon een plezier doen. Daarom zeggen ze dus in antwoord op een vraag nooit “Nee” maar gewoon “Ja”, ook als ze eigenlijk “Nee” bedoelen.

Het zit eigenlijk zo, als een Filippino “Ja” zegt dan kan dat betekenen:

1.) Ja, natuurlijk
2.) Ik heb geen idee
3.) Misschien
4.) Als jij het zegt
5.) Nee, maar ik ga er niet openlijk over in discussie

En zo zul je dus net in vrijwel alle andere landen van Zuid-Oost Azië nooit “Nee” horen op je vragen. Toch is er een verschil want in veel landen betekent “Nee” zeggen gezichtsverlies. Dat zal de Filippino’s een rotzorg zijn, ze willen je gewoon te vriend houden. Als je dus naar Zuid-Oost Azië komt of naar de Filippijnen in het bijzonder, kijk dan heel goed uit als je iemand de weg vraagt. Als ze namelijk geen idee hebben waar je bestemming is dan wijzen ze je gewoon een willekeurige richting uit. Als ze maar geen “Nee” hoeven te zeggen....



Website van Willem en Riet