Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vuurwapens

Vuurwapens


Dit zul je in Nederland nooit zien, maar de advertentie hierboven stond vandaag gewoon in de krant. Vuurwapens zijn hier ook gewoon in alle soorten en maten te koop in speciale winkels in de grote winkelcentra. Zo’n winkel is voor iemand uit Nederland toch wel een verbazingwekkend gezicht, net als de waarschuwing voor hotels dat er “geen vuurwapens zijn toegestaan in de Lobby”. En als je denkt dat dat gek is, als je ons kantoorgebouw binnenkomt en je meldt bij de balie dan staat daar een bord waarop staat dat je het gebouw pas mag betreden als je al je vuurwapens hebt afgegeven.

Is het dan zo makkelijk om hier aan vuurwapens te komen vroeg ik me dan ook al een tijdje af. De Filippijnse wet zegt dat inwoners in principe twee vuur-wapens mogen bezitten, te weten één geweer (.22 kaliber) en één handwapen. Om een wapenvergunning te krijgen moet je echter aan vele eisen voldoen, waaronder een bewijs dat je werk hebt en dus een regelmatig inkomen, en je hebt toestemming nodig van de politie, de burgemeester en de rechtbank. Daarnaast moet je ook nog een drugstest doen en een psychologische test ondergaan.

Als een Filippino alle vereiste documenten eindelijk heeft dan kan hij tot aankoop van een vuurwapen overgaan. Buitenlanders kunnen hier echter geen vuurwapen bezitten. Een legale manier om er toch een te hebben is het hebben van een Filippina als echtgenote want het wapen kan dan op haar naam staan. Als je dan echter je vuurwapen ergens mee naar toe wilt nemen moet je echtgenote ook mee om het te vervoeren. Wat wel weer mag, alle bewoners van het adres waar een vuurwapen geregistreerd staat mogen het binnenshuis gebruiken.

Dat is een maatregel die iedereen in huis toestaat het huis te beschermen tegen inbrekers. Die mogen dan ook zo gauw ze voet binnen andermans huis zetten legaal worden afgeknald, als het wapen maar geregistreerd staat op dat adres. Het algemeen geldende advies is om inbrekers af te knallen zo gauw je de kans hebt, en als ze zich toevallig nog buitenshuis bevinden dan leg je ze gewoon binnen voordat de politie arriveert.

Hoewel er dus wel degelijk redelijk strenge regels zijn is het te verwachten dat er een levendige illegale wapenhandel is. De schatting is dat er zo’n 600.000 illegale vuurwapens in omloop zijn...



Website van Willem en Riet