Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Verkiezingsdag

simpelestemwijzer


We hebben de afgelopen weken uiteraard het Nederlandse nieuws met extra belangstelling gevolgd want de verkiezingen zaten er aan te komen. En vandaag is het dan zover, Nederland mag naar de stembus en via via ik ook. Dankzij een behoorlijk omslachtige regeling is het me gelukt om te kunnen regelen dat Robin voor mij kan gaan stemmen vandaag. Riet heeft geprobeerd hetzelfde te doen via Martin maar om de een of andere reden is daar blijkbaar iets mis gegaan want het is voor haar niet gelukt.

Nu is dat niet verbazend want het schijnt met zo’n beetje de helft van de stemmers uit het buitenland fout te gaan en dat is niet verwonderlijk ook. Het is een heel gedoe met formulieren en machtigingen, wat op zich nog wel te begrijpen is want ze willen natuurlijk fraude zoveel mogelijk uitsluiten, maar hallo! Het is 2012, waarom kan alles tegenwoordig per computer en dit nog niet? Teveel werk zeker om dat van de grond te krijgen? Tenslotte heeft de overheid al zo’n goeie naam als het gaat om IT projecten…

Nu werkt het zo: ik moest me eerst via een formulier (vergezeld van een kopie van mijn paspoort) laten registreren in de gemeente Den Haag als in het buitenland wonende Nederlander. Daarbij kon ik aangeven dat ik per volmacht mijn stem wilde uitbrengen en aangeven wie ik wilde machtigen. Vervolgens kreeg Robin als gemachtigde een formulier toegestuurd wat hij moest ondertekenen en terugsturen, waarna we allebei een bevestiging kregen dat Robin mijn stemformulier zou krijgen om voor mij te stemmen. Alles per post, en dat met een land als de Filipijnen waar de post zo mogelijk nog onbetrouwbaarder is als de regering.

Nou ja, het is in ieder geval voor mij allemaal goed gegaan, maar dat het voor Riet niet gelukt is betekent toch dat er nu een stem minder is om het hardwerkende deel van Nederland links in te laten halen. Op wie ik dan wel gestemd heb? Ik heb gewoon de stemwijzer gevolgd, simpel nietwaar?



Website van Willem en Riet