Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Het houdt maar niet op...

Tacloban-airport

De hulpverlening voor de slachtoffers van de supertyfoon “Yolanda” is inmiddels op gang gekomen maar er is blijkbaar toch nog niet genoeg leed in dit arme land. Gisteren trok er alweer een tyfoon over het land, weliswaar lang niet zo krachtig als de supertyfoon maar toch nog krachtig genoeg om een tropische storm te worden genoemd.

 
Deze storm heeft een koers die zuidelijker ligt dan de supertyfoon maar veroorzaakt genoeg overlast in de getroffen gebieden om de hulpverlening, die op dit moment hoofdzakelijk moet komen via schepen, vliegtuigen en helicopters, te bemoeilijken. Stormen krijgen altijd een naam die begint met een letter van het alfabet, te beginnen bij “A”, en deze tropische storm heeft de naam “Zoraida” gekregen. De letter “Z” geeft dus aan dat we geen letters meer hebben voor een volgende tyfoon...
 
En of het allemaal nog niet genoeg is, je gelooft het echt niet, is het eiland Bohol gistermiddag weer getroffen door een aardbeving van 4.5 op de schaal van Richter. Dit eiland was behalve door de supertyfoon afgelopen vrijdag vorige maand ook al getroffen door een zeer zware aardbeving. Dit was volgens de deskundigen nog een naschok van die aardbeving van vorige maand, maar vooruit, dit kan er ook nog wel bij!
 
Ik weet niet wat er overal nog van de ramp te zien is op de journaals maar de beelden die wij nog ieder uur zien op de lokale nieuwszenders zijn hartverscheurend. Mensen die volkomen van hulp zijn verstoken omdat ze onbereikbaar zijn en die helemaal niets meer hebben, geen huis, geen voedsel, geen drinkwater en geen medicijnen.

Op het vliegveld van Tacloban bivakkeren duizenden mensen die hopen voedsel te kunnen bemachtigen van de eerste vliegtuigen die daar aankomen en dat heeft al voor grote problemen gezorgd omdat de uitgehongerde mensen de vliegtuigen willen bestormen. En dat is natuurlijk niet zo gek als je sinds afgelopen donderdag niks meer te eten hebt gehad, zoals de meesten.

 
Gelukkig komt overal in de wereld massale hulpverlening op gang, en dat is heel hard nodig. En ik hoop dat iedereen die dit leest ook wat wil bijdragen. Als je wilt weten wat je kunt doen stuur dan een mailtje naar Riet, haar email adres is rietvannieuwkoop@hotmail.com.


Website van Willem en Riet