Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Klimaat

ATC_Juni_2013


We hebben in mei de nodige regen gehad en het leek er dus op dat het regenseizoen al was begonnen maar de laatste week heeft het daar niet veel van weg. Gisteravond hing er wel weer een dreigende lucht aan de horizon en het lichtte flink, maar er viel geen druppel regen. Voor vandaag was er ook regen voorspeld maar zoals de foto laat zien was hadden we een prachtige lucht met schapenwolken en was het zonnig en heet.

Toch is het inmiddels juni en dat betekent dat het regenseizoen nu officieel begonnen is. Ik dacht altijd dat er maar twee seizoenen waren hier maar er blijken er toch drie te zijn. Het regenseizoen is van juni tot november, daarna is het het koele seizoen van december tot aan februari (volgens veel mensen de beste tijd van het jaar wat het weer betreft) en tenslotte is er dan het droge seizoen van maart tot en met mei wat ook wel de zomer wordt genoemd.

In dat laatste seizoen, wat we dus nu als het goed is achter de rug hebben, valt er vrijwel geen regen en is het doorgaans drukkend heet. De maand mei is normaal gesproken de heetste maand van het jaar en de maand januari de koelste, maar onder koel verstaan ze hier dat de temperatuur dan soms wel eens zakt tot 24 of zelfs 23 graden en dat gaat hier door voor bar koud. Dat zijn overigens uitzonderingen, de temperatuur komt ook in januari meestal overdag niet onder de 28 graden, maar dat vinden ze dus koel.

Van mei tot oktober is ook het seizoen van de tyfoons en daarvan krijgen de Filipijnen er jaarlijks gemiddeld tussen de 15 en de 19 om de oren, zij het dat ze vroeg in het seizoen het zuidelijk deel treffen en later in het seizoen verlegt de koers van de tyfoons zich meer naar het noorden. In de regio waar Manila ligt trekt er zelden een tyfoon recht over, dat is vorig jaar zegge en schrijve één keer gebeurd en dat was in augustus toen wij net in Nederland waren.

Het wordt overigens wel weer tijd voor een buitje want alles is na de laatste bui van anderhalve week geleden al weer kurkdroog...



Website van Willem en Riet