Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Gezellig

Zooi_in_de_Hal


Het
is denk ik wel algemeen bekend dus ik kan het veilig zeggen, Riet houdt niet van “zooi”. Onder “zooi” wordt alles verstaan wat in huis niet meteen functioneel is, en onder functioneel wordt verstaan dingen waar je op kunt zitten of liggen, aan kunt eten, die licht geven of als opbergruimte dienen. Kortom, Riet heeft altijd een hekel aan vrijwel alles wat je ophangt of neerzet wat alleen maar ter versiering dient, met uitzondering van hier en daar een vaas. Maar die tellen eigenlijk niet want omdat je daar bloemen in kunt zetten kun je die in feite functioneel noemen.

Zelf vind ik dat een huis er alleen maar gezelliger op wordt als er hier en daar dingen aan de muur hangen of op meubels staan, overigens zonder er meteen een uitdragerij van te maken. Met name souvenirs vind ik leuk, niet die plastic snuisterijen gekocht in Thailand waar onderop een sticker zit met “Made in Taiwan” maar een beetje authentiek spul. Gelukkig is er de laatste tijd af en toe iets wat de goedkeuring van Riet kan wegdragen, zoals het op Cuba gekochte handgesneden houten beeldje, de door kinderen gemaakte vazen uit Nicaragua en het aardewerk uit Maleisië.


Maar lang niet alles komt door de censuur. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een flinke frons toen ik binnenkwam met mijn twee handgesneden houten beelden die ik hier in Manila heb gekocht (al zei Riet een week of wat geleden dat ze aan ze begint te wennen). Groot was dan ook mijn verbazing toen ik vorige week thuiskwam uit Miri en er plotseling overal in huis grote vazen stonden met een soort riet erin. Ik wist niet wat ik zag, en dan ook nog eens Riet die het woord “gezellig” gebruikt


Over gezellig gesproken, vanavond zijn we uit eten geweest bij een vriendin van Riet wiens man toevallig ook bij Shell werkt. Zij is Filipijnse en hij een Nederlander, en omdat ze na zijn pensionering hier willen blijven wonen hebben ze een huis laten bouwen in andere wijk niet ver bij ons vandaan. Dat huis is helemaal naar hun eigen ideeën ontworpen en het is een van de mooiste huizen die ik tot nu toe heb gezien. Het is min of meer gebouwd rond een tuin, met heel veel glas zodat je eigenlijk van overal op die tuin kijkt en alles een ruime en lichte indruk maakt. En eromheen is ook nog eens een soort van grachtje met daarin vijfenzestig koi karpers.

Ik ben niet gauw jaloers op iemands huis, maar voor dat huis moet ik toch echt een uitzondering maken...



Website van Willem en Riet