Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kapper

Lachen hoor, met die Filippino's! Kom ik vanmorgen op kantoor, vraagt een van de meiden, "Is he already dead?" (Is-ie al dood?), waarna ze spontaan een giechelbui krijgt. Ik zal best verbaasd gekeken hebben want ik snapte de grap echt niet.

Ze wees naar mijn hoofd en zei, "Je bent naar de kapper geweest". Ze legde uit dat het een standaard grap is als je naar de kapper geweest bent, vragen of je degene die je zo heeft toegetakeld al hebt vermoord. Nu schoot ik ook in de lach en ik vertelde dat we in Nederland een soortgelijke grap hebben, alleen vragen wij niet of de schuldige al dood is maar wanneer hij het af maakt. Moest zij weer heel erg om lachen.

Ik ben inderdaad afgelopen zaterdag even naar de kapper geweest. Ik ga hier veel vaker dan in Nederland en ik geef eerlijk toe dat dat een puur financiële afweging is. Betaal ik in Nederland dik over de twintig euro voor een doodgewone knipbeurt, hier ben ik bij de volgens mijn Filippijnse vrienden schandalig dure kapper 250 pesos kwijt, net iets meer dan vier euro. Oké, ik geef degene die mij knipt ook nog honderd pesos fooi dus ik ben zelfs nog iets duurder uit.

Ik ga naar een kapperszaak die "Bruno's" heet, en daar zijn er meerdere van in de stad. Als je binnenkomt is er meteen een balie (tevens de kassa) en je zegt dat je geknipt wilt worden. De jongedame wijst je dan een stoel aan haar rechter of haar linkerkant. Aan beide kanten staan twee keer vier stoelen en de stoel die je toegewezen krijgt is de vaste stoel van degene die je knipt. Je betaalt je knipbeurt bij de kassa maar het is de bedoeling dat je je kapper apart een fooi geeft want daar moeten ze het grotendeels van hebben.

Het knippen wordt vakkundig en zonder haast gedaan, en het is ook gebruikelijk dat je na het knippen ook een manicure of een hoofd-, voet- of gezichtsmassage wordt aangeboden. Een gratis nek- en schoudermassage krijg je altijd, die zit bij de prijs inbegrepen.

Maar zoals ik al zei, ik mag volgens mijn Filippijnse vrienden ook best een prima behandeling verwachten want zij vinden zoals gezegd "Bruno's" schreeuwend duur. Zij vinden dat honderd pesos (een euro zestig) zo'n beetje het uiterste is wat je voor een knipbeurt moet betalen...


Website van Willem en Riet