Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Manila onder water

Manila_Floods_Aug_2013


De situatie in Manila is sinds gisteren dramatisch verergerd want door moesson regens en de tropische storm Maring er is in een dag dezelfde hoeveelheid regen gevallen als normaal in een maand. De halve stad stad nu onder water en op sommige plaatsen staat het water twee meter hoog.

De gevolgen zijn desastreus, want het hele openbare leven is tot stilstand gekomen. Openbaar vervoer is nauwelijks nog mogelijk, banken, bedrijven en scholen zijn noodgedwongen gesloten en ook de aanvoer van winkels is nog maar mondjesmaat. We hebben al telefonisch contact gehad met Estela, onze hulp in de huishouding die op dit moment in ons huis op onze katten past, maar gelukkig is in Alabang alles nog goed. Ook daar stroomt nu het water door de straten maar ons huis staat gelukkig nog droog.

Vorig jaar is precies hetzelfde gebeurd in augustus maar de overstromingen zijn dit jaar nog erger dan vorig jaar. Op dit moment staat het dodental op acht en zijn er al tienduizenden mensen in de stad gevlucht naar opvangcentra. En het eind is nog niet in zicht want er is nog meer regen aangekondigd voor de komende dagen, tot 40 mm per uur.

Riet's vrouwenvereniging ALIG is vandaag begonnen met de eerste hulpacties. Er zijn pakketten gemaakt met rijst en kleren, maar die moesten ze door het Rode Kruis laten bezorgen want de wegen naar de noodgebieden zijn onberijdbaar. Wij hebben thuis een kamer vol met spullen die oorspronkelijk bedoeld waren voor een openbare verkoop om fondsen te werven, maar omdat er veel kleren en dekens bij zijn heeft Riet al doorgegeven dat die spullen opgehaald kunnen worden om te gebruiken voor de noodpakketten.

Het slechte weer heeft ook gevolgen voor het vliegverkeer want uiteraard heeft ook de luchthaven NAIA problemen door de aanhoudende regen. Het wordt dus spannend de komende dagen want aanstaande zondag vlieg ik terug naar de Filipijnen en de vraag is of dat wel gaat lukken...



Website van Willem en Riet