Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Aliens!

ACR WIllem

Op mijn verjaardag zijn we naar het Bureau van Immigratie geweest voor de laatste afhandelingen voor onze visa. Een visum voor buitenlanders die op de Filippijnen wonen en werken, al of niet permanent, heet een ACR oftewel een Alien Certificate of Registration. Dat is in feite een bewijs dat je als buitenlander geregistreerd staat op de Filippijnen en is dus eigenlijk je verblijfsvergunning.

Na een procedure van bijna zes maanden was nu het wachten alleen nog op het krijgen van onze ACR I-card, de bij het visum behorende kaart die je altijd bij je moet dragen. En vandaag was het dan eindelijk zover. Vanmorgen kwam de jongedame van het bedrijf wat onze visa moest regelen naar ons kantoor en overhandigde me een grote map met daarin alle papieren die we hadden moeten overleggen, onze paspoorten en jawel, de I-cards.

Die ACR kaart is ontzettend belangrijk want zonder die kaart zijn heel veel dingen als je op de Filippijnen woont erg moeilijk omdat je de status hebt van toerist. In feite mag je zonder een ACR helemaal niet eens werken op de Filippijnen maar dat wordt voor mensen zoals ik toegestaan omdat de aanvraag meteen na aankomst is gestart en procedure nu eenmaal lang duurt.

Wat je onder andere zonder een ACR niet kunt doen is het aanvragen van een credit card, want in tegenstelling tot veel andere landen moet zo’n aanvraag hier worden goedgekeurd door de Filippijnse Nationale Bank en de eerste vereiste is het hebben van een ACR. Ook een Filippijns rijbewijs kun je alleen maar krijgen als je in het bezit bent van een ACR. Dat zijn dus allemaal dingen die ik nu eindelijk kan gaan regelen.

Op het vliegveld gaat ook het een en ander veranderen, want met een ACR kaart krijg je voorrang bij de paspoortcontrole. Daar staat overigens wel tegenover dat we nu in plaats van de 550 Pesos luchthavenbelasting het lieve sommetje van 3000 Pesos per persoon per keer moeten betalen om het land uit komen.

Maar het zij zo, we zijn in ieder geval vanaf vandaag officieel toerist af, we zijn nu Legal Aliens!



Website van Willem en Riet