Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Einde van de zomer

Schermafbeelding 2012-05-21 om 19.36.45


Het lijkt er nu toch op dat de zomer ten einde is op de Filippijnen en dat het regenseizoen is aangebroken. De strakblauwe luchten van de afgelopen weken hebben sinds een paar dagen plaats gemaakt voor bewolking en slechts af en toe een beetje zon. En af en toe is ziet de lucht er behoorlijk dreigend uit al valt er lang niet altijd regen uit.

Gisteravond hebben we dus al kennis gemaakt met heftige regenbuien en daar gaan we er volgens de Filipino’s nog heel wat meer van krijgen. Met name in juni wordt de kans op regen steeds groter en in de maanden daarna begint al zo’n beetje het seizoen waarin we tyfoons kunnen verwachten. Als ik zo bekijk wat een korte maar hevige bui zoals die van gisteravond al aanricht in de straten dan ben ik toch benieuwd naar de gevolgen van een echte tyfoon. Of eigenlijk toch niet, want echt prettig schijnt het niet te zijn. Alabang is gelukkig wat hoger gelegen en heeft een net van water afvoerende kanalen.

Wat betreft de stand van zaken rond het aanvragen van een Filippijns rijbewijs, een Nederlandse collega die in Makati woont, praktisch om de hoek bij de ambassade, heeft zich bereid verklaard om onze rijbewijzen mee te nemen om daar te laten vertalen. Dat is dus mooi geregeld, al blijkt wel weer eens hoe schofterig hoog de tarieven zijn voor Nederlandse overheidsdiensten. Het laten vertalen van je rijbewijs kost per persoon 1710 Pesos, oftewel zo’n dertig euro voor een standaard papiertje wat in tien minuten geregeld is...



Website van Willem en Riet