Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Bijgeloof

Mythische_creaturen

De Filippino's zijn zo bijgelovig als wat, en dat komt voor een deel door hun cultuur maar ook door hun religie. Zoals ik al vaak heb gemeld zijn ze hier nog Katholieker dan de Paus maar de oude heidense godsdiensten die door het Katholicisme zijn vervangen zijn niet helemaal vergeten. Veel van het hedendaagse bijgeloof vindt daar nog steeds zijn oorsprong in.

Laat ik even een paar bizarre voorbeelden geven. Een vrouw die heeft staan strijken zal nooit of te nimmer daarna de afwas gaan doen of zelfs naar haar handen nat maken want dat veroorzaakt ongeluk en ziekte. Een zwangere vrouw die haar haar afknipt loopt het risico een kale baby te baren en zwangere vrouwen bezoeken geen begrafenissen en doen niet mee aan begrafenis rituelen want dan zou hun kind wel eens dood geboren kunnen worden.

Het kan nog gekker. De man van een zwangere vrouw moet de staart van een pijlstaartrog in de slaapkamer houden om binnendringende vampiers tegen te houden die de vrouw zouden kunnen aanvallen om de foetus op te eten. Daarom hangt er ook in de buurt van ramen altijd knoflook.

Zo'n vampier wordt Aswang genoemd en is maar één van de vele creaturen uit de Filippijnse mythologie. Er zijn verschillende soorten geesten, zoals bijvoorbeeld (niet lachen) sigaren rokende in bomen wonende reuzen en vogels met mensenkoppen. En dan zijn er natuurlijk nog de de Manananggals, de Tiktiks en de Wakwaks, gedrochten die half vogel half mens zijn.

Zijn jullie er nog? Er zijn nog veel meer bovennatuurlijk gedrochten die vrijwel allemaal weinig goeds in de zin hebben. En er gebeurt iedere dag wel iets wat als een voorteken wordt gezien wat dan weer gekoppeld wordt aan zo'n mythisch creatuur. De Filippino's kunnen er als ze over praten er luchtig over doen en er zelfs om lachen, maar de meesten knijpen hem als een ouwe dief voor de Aswang...


Website van Willem en Riet