Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Streetfood Filipino style

Balut


Van alle landen in Zuid-Oost Azie is de Filipijnse keuken wel zo ongeveer de minste. Het is een beetje een allegaartje van Maleis, Spaans, en zelfs Amerikaans. Dat laatste is voornamelijk te merken aan de grote hoeveelheid fastfood restaurants. Er zijn wel wat typische Filipijnse gerechten en die kenmerken zich voornamelijk door vet varkensvlees en veel knoflook. Dat wil overigens niet zeggen dat sommige dingen niet goed smaken, zoals Chicken Adobo (kip die gemarineerd is in onder andere azijn en ketjap) en mijn persoonlijke favoriet Pork Tocino (zoet varkensvlees met rijst als ontbijt).


Er zijn ook net als in andere landen in deze buurt de straatstalletjes waar ze snacks oftewel "streetfood" verkopen en daar ga ik wat over vertellen maar als je geen sterke maag hebt kun je denk ik beter niet verder lezen. Op de Filipijnen eten ze behalve varkensvlees ook veel kip en daar wordt vrijwel alles van gebruikt, met name in streetfood. Hier zijn een paar smakelijke voorbeelden:


Helmet (Helm) - dit ziet er uit als een sateetje maar in plaats van stukjes vlees zitten er gegrilde kippekoppen op het stokje. De koppen zijn wel zonder kam, dat dan weer wel.

Isaw - dit zijn in feite gegrilde darmen van een kip of een varken, op een stokje gedraaid.

Adidas - leuk gevonden naam voor gegrilde kippenpoten op een stokje. En met poten bedoel ik het onderste stuk wat je normaal gesproken juist niet aan een kippenpoot hebt zitten, de voet met klauwen en nagels en al. Het taaiste stukje vel is er dan wel afgehaald.

Betamax - nog zo’n leuke, dit zijn vierkante blokjes gedroogd kippenbloed op een stokje.

One-day Chick (Eendagskuiken) - letterlijk een kuiken van een dag oud, en altijd een mannetje want de vrouwtjes laten ze opgroeien voor de eieren. Ze worden gefrituurd en zitten ook weer aan een stokje, helemaal compleet met alles er nog in, Geen nood, de botten zijn nog zacht en er is een sausje naar keuze bij.

Walkman - alweer zo’n originele naam, en jawel, dit zijn gegrilde varkensoren aan een stokje.

Balut - de lekkerste heb ik bewaard voor het laatst, het toppunt van de Filipijnse lekkernijen en voor de meeste  Filipino’s een ware traktatie. Dit is een gekookt ei met daarin een volgroeid kuiken, zoals op de foto te zien is. Een beetje zout er op en weg gaat-ie…


Of wij deze lekkernijen al geproefd hebben? Nog niet één en ik denk dat dat ook wel zo blijft. Ik heb al heel wat gekke dingen in mijn leven gegeten, zoals slang, rat en zelfs gefrituurde vogelspin, maar ik denk dat ik toch hier de grens trek…



Website van Willem en Riet