Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Facebook problemen

Gisteren kreeg ik een berichtje van Martin dat ik eens naar mijn Facebook account moest kijken want blijkbaar verschenen er berichten van mij bij mijn Facebook “vriendenkring” waarvan hij vrijwel zeker wist dat ik die niet zelf had geplaatst. Ik ben meteen gaan kijken maar vond in eerste instantie helemaal niks, totdat ik eens in mijn activiteitenlog ging kijken. Daarin kun je zien wat je zelf allemaal op Facebook hebt gedaan en daar zag ik inderdaad dingen waar ik zelf niks van af wist.
 
Facebook_Buttons
Ik ben zelf niet zo’n fanatieke Facebook-er, ik plaats eigenlijk heel weinig berichten en van het lezen van berichten van anderen wordt ik vaak doodmoe.

Als het iets bijzonders is vind ik het nog wel leuk maar ik hoef echt niet van iedereen een foto te zien van ieder maal wat ze nuttigen, en die obsessie van veel mensen om voortdurend foto’s van zichzelf te plaatsen begrijp ik al helemaal niks.

Van veel mensen in mijn “vriendenkring” heb ik dan ook berichten geblokkeerd, ik hoef dat allemaal niet te zien.
Gelukkig zijn er ook mensen die leuke berichten plaatsen, leuke filmpjes, grappige foto’s of interessante nieuwtjes, en daar hou ik dan wel weer van.

Helaas is dat ook de reden van die mysterieuze boodschappen van mij heb ik ontdekt, want veel sites die dat soort berichten plaatsen hebben iets gevonden om hun eigen populariteit op te krikken.
Steeds vaker als ik een leuke foto zie en ik wil dat verhaaltje lezen dan krijg ik eerst de vraag of ik de site waarop die is geplaatst wil “liken”. Dat doe ik normaal gesproken nooit maar ik denk dat ik er van de week toch een keer ingetrapt ben want prompt gaat er vanaf die site een programma draaien wat automatisch van alles en nog wat ongevraagd namens mij van een “Vind ik leuk” gaat voorzien.
 
Facebook_Muggen
Omdat ik zelf dat soort berichten niet zie moest ik dus van anderen horen dat zoiets blijkbaar aan de gang was, en het valt nog niet mee om daar dan vanaf te komen. Facebook zelf biedt weinig mogelijkheden want als je daar gaat kijken bij de “hulp” functie dan verzand je al snel in een wirwar van pagina’s met vragen die net nooit jouw probleem beschrijven. Kritiek of problemen worden blijkbaar niet erg gewaardeerd.

Ik heb denk ik zelf wel een oplossing gevonden want bij controle vandaag heb ik geen enkele ongerechtigheid meer ontdekt die ongevraagd namens mij was gepost.

Maar voor iedereen die dit leest en op Facebook zit, wees dus gewaarschuwd!


Website van Willem en Riet