Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

KLM nieuws

Geen leuk nieuws van de KLM, ze gaan stoppen met de directe vlucht van Amsterdam naar Manila. KLM was de laatste Europese maatschappij die nog een directe vlucht naar de Filippijnen had maar dat is dus binnenkort afgelopen en dat betekent voor ons een aanzienlijk langere reis wanneer we terug naar Nederland willen. De vlucht op zichzelf blijft namelijk wel bestaan maar er gaat een tussenlanding gemaakt worden.

Er zijn meerdere oorzaken die er samen voor gezorgd hebben dat KLM tot dit besluit is gekomen. Allereerst is er het teruglopende aantal passagiers wat ervoor heeft gezorgd dat er al met een kleiner toestel werd gevlogen. De KLM wijdt die terugloop aan de concurrentie van maatschappijen uit het Midden-Oosten die vrijwel allemaal een vlucht hebben op Manila en vanuit hun thuishaven een verbinding met Europa. Die maatschappijen hebben ten opzichte van de Westerse maatschappijen het voordeel van ontzettend goedkope brandstof.

De andere oorzaak is de Filippijnse regering. Die hebben het bevoordelen van de eigen bedrijven tegenwoordig erg hoog in het vaandel staan en buitenlandse bedrijven worden dan ook geconfronteerd met steeds wijzigende belasting- maatregelen. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen moesten opeens veel meer belasting gaan betalen, en dat had alle andere maatschappijen uit Europa al weggejaagd. Een andere maatregel was het opleggen van het hoge BTW tarief voor hotelovernachtingen voor het KLM personeel. En om dat even in perspectief te zetten, KLM had ongeveer 11.000 overnachtingen in Manila per jaar.

De eersten die hier last van gaan krijgen zijn Robin en Chantal die in maart naar ons toe komen, Hun heenvlucht is nog direct maar de terugvlucht is nu via Taipei op Taiwan en dat levert een vier uur langere terugvlucht op. Toch is niet alles negatief, want KLM heeft aangegeven dat door de tussenstop de vlucht goedkoper kan worden gemaakt, en we hebben nu veel meer keus. Tot nu toe was KLM het aantrekkelijkst vanwege de directe vlucht maar als die nu ook een tussenstop gaan maken is er ineens een veel ruimer aanbod.

Er zitten overigens geen Filippijnse maatschappijen tussen dat ruimere aanbod want die mogen niet op Europa vliegen. Ze staan namelijk allemaal op de zwarte lijst van de EU...



Website van Willem en Riet