Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Harry's verjaardag

Harry's_verjaardag_2014-12-08


Weer een onverwacht rustige en zelfs bij vlagen mooie dag vandaag! De tyfoon heeft onze regio nog steeds niet bereikt en dat komt omdat hij zich voortbeweegt met een snelheid van maar tien tot vijftien kilometer per uur. Gisteravond bereikte "Ruby" de oostkust van de Filipijnen en heeft daar voor heel erg veel overlast gezorgd.

Doordat de bevolking ruim van te voren was geëvacueerd zijn er voor zover op dit moment bekend nog geen slachtoffers gevallen. De schade is hoofdzakelijk beperkt gebleven tot afgewaaide daken en omgewaaide bomen, maar daarbij moet wel worden gezegd dat er van de woningen die niet van steen zijn gebouwd (en dat zijn er heel veel) net als vorig jaar na "Yolanda" weinig meer overeind staan.

In de getroffen gebieden is vrijwel overal de stroom uitgevallen waardoor er op dit moment miljoenen mensen zonder stroom zitten. Uit voorzorg zijn in het hele land vrijwel alle vluchten gecanceld en ook veerdiensten varen niet waardoor binnenlandse reizen op dit moment vrijwel onmogelijk zijn. Er worden nog steeds windsnelheden gemeten van boven de tweehonderd kilometer per uur.

Het grootste probleem van deze tyfoon is de enorme hoeveelheid neerslag die er valt, en dat wordt met name veroorzaakt doordat de tyfoon zo langzaam beweegt. Het water zorgt voor overstromingen en aardverschuivingen en dat vormt op dit moment het grootste gevaar. Het pad van de storm voert zoals verwacht dwars over de Filipijnen en zal net onderlangs Manila passeren, waardoor ook bij ons grote hoeveelheden neerslag worden verwacht vanaf de komende nacht.

Vandaag was er echter letterlijk nog geen vuiltje aan de lucht en daarom ging de viering van de eerste verjaardag van Harry gewoon door. Harry is het tijdelijke pleegkind van vrienden van ons die zelf geen kinderen hebben en zich daarom hebben aangeboden als pleeggezin in de hoop dat ze een pleegkind krijgen toegewezen wat ze mogen houden.

Normaal gesproken is daar weinig kans op hier op de Filipijnen maar Harry is een bijzonder geval. Hij is een jaar geleden als baby van een paar dagen oud te vondeling gelegd bij een kerk en er is dus helemaal niets bekend van zijn ouders of van eventuele familie die het kind zouden kunnen claimen. Met name dat laatste is een groot obstakel bij adoptie, maar omdat dat hier niet van toepassing is hopen we met z'n allen dat Michelle en Colin de kleine Harry mogen houden.

Vanmiddag werd Harry's eerste verjaardag in ieder geval groots gevierd, al is de juiste datum een beetje een gok want zijn precies geboortedatum is niet bekend. Het feest was er niet minder om...



Website van Willem en Riet