Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Handleiding voor aardbevingen

Earthquake_Guide

Er hangt bij ons op kantoor op alle Shell verdiepingen naast de liften een bord wat je in Nederland nergens zult aantreffen. Het bord heeft als titel “Earthquake Preparedness Guide”, oftewel een handleiding voor wat je wel en niet moet doen tijdens aardbevingen.
 
De Filipijnen zijn misschien wel het meest geteisterde land als het gaat om natuurrampen. Er zijn vijf werkende vulkanen (ik dacht eerst vier maar het zijn er vijf), er zijn ieder jaar tussen de vijftien en de twintig tyfoons, en jawel, we hebben hier ook aardbevingen. Lichte aardbevingen tellen we niet eens, daarvan hebben we er hier ook al een paar gehad, maar sinds 2010 zijn er al weer zo’n tien zware aardbevingen geweest. De laatste was in Juni met een kracht van 5.7 op de Schaal van Richter, wat in feite een kleintje was want veel vaker hebben de aardbevingen een kracht van boven de zes of soms zelfs boven de zeven. Gelukkig voor ons hier in Manila vinden de meeste aardbevingen plaats in het zuiden, op zo’n achthonderd kilometer van hier, hetzelfde deel van het land wat ook meestal de klos is als het gaat om verwoestende tyfoons.
 
Dat wil overigens niet zeggen dat er hier geen zwaardere aardbevingen zouden kunnen plaatsvinden dan de lichte schokken die we de afgelopen paar jaar hebben gehad want er loopt een breuklijn dwars door Manila. De laatste zware aardbeving hier in de buurt was in 1990 en die kostte meer dan zestienhonderd mensen het leven, en daarnaast waren er nog ruim duizend vermisten en meer dan drieduizend gewonden. De schade van die beving liep in de honderden miljoenen euro’s.
 
Het is dan ook geen toeval dat Shell Philippines in dit deel van de stad zijn kantoren heeft in dit gebouw, want het „Asian Star” gebouw waar wij zitten is het enige gebouw hier in de buurt wat gebouwd is om bestand te zijn  tegen aardbevingen. In hoeverre dat waar is hopen we natuurlijk nooit te weten te komen, al was het alleen maar vanwege het feit dat wij op de zeventiende verdieping zitten. Niet dat dat wat uitmaakt want het waarschuwingsbord zegt dat als je in geval van een aardbeving binnen  moet blijven, onder een bureau of tafel moet gaan zitten en je daar aan moet vasthouden...


Website van Willem en Riet