Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Manny

PacquiaoVsBradley-Fight-2012


Het is aan ons Nederlanders vrijwel geheel voorbijgegaan, maar afgelopen zondagmorgen was het op de Filipijnen stil op straat. En dat had helemaal niks te maken met Europees voetbal, waar voor ons Europeanen op dit moment de hele wereld om lijkt te draaien, maar met een bokswedstrijd.

Als de Filipijnen op dit moment al een held hebben dan is dat bokser Manny Pacquiao. Emmanuel Dapidran Pacquiao is namelijk niet zomaar een bokser, hij heeft zes wereldtitels gewonnen en was de eerste bokser die achtereenvolgend kampioen werd in vier verschillende gewichtsklassen. Hij verdedigde op 7 mei vorig jaar succesvol zijn wereldtitel Weltergewicht en op 12 november deed hij dat nog een keer. Wij waren toen al in Manila en die dag waren we in Makati waar we vrijwel alle Filipino’s rond een televisie zagen zitten om Manny hartstochtelijk toe te juichen.

Afgelopen zondag kwam er onverwacht een einde aan de zegereeks van de volksheld doordat uitdager Bradley door een verdeelde jury tot winnaar werd uitgeroepen. Er heerste grote verslagenheid bij de Filipino’s maar ook verontwaardiging want Manny was volgens velen in de meeste ronden aan de winnende hand. Er werd dan ook openlijk gespeculeerd over een oneerlijke uitslag.

Hoe het ook zij, als Manny verliest dan voelt dat voor de Filipino’s ongeveer net zo aan als wanneer Nederland van Duitsland verliest met voetbal. En hoe dat voelt weten we misschien morgen weer. Let wel, ik zeg “misschien” en niet “waarschijnlijk”...



Website van Willem en Riet