Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Eco Marathon

onbekend


Vandaag is in Manila de Shell Eco-marathon Asia van start gegaan voor een drie-daags evenement waarbij honderdvijf studenten uit vijftien landen gaan proberen de prijs te winnen voor het voertuig wat het zuinigst is met brandstof. Een aantal teams hebben al eerder aan deze competitie meegedaan maar er zijn ook de nodige nieuwkomers die allemaal vastbesloten zijn de titel in de wacht te slepen.

Het evenement wordt gehouden in het Rizal Park, gelegen in het centrum van de stad vlak naast Intramuros, de oude Spaanse citadel. Voormalig president and op dit moment de burgemeester van Manila Joseph Estrada, links op de foto met de geblokte vlag in zijn handen, heeft vandaag het startsein gegeven. Naast hem op de foto is nog zichtbaar de president van Shell in de Filippijnen, Edgar Chua. De competitie duurt tot aanstaande zondag.

Naast dit positieve nieuws is er overigens ook weer een negatief bericht te melden. Eergisteren is er weer eens een ernstig busongeluk gebeurd waarbij veertien doden waren te betreuren. In het bergachtige gebied op zo'n driehonderd kilometer ten noorden van Manila is een bus een een vijfhonderd meter diep ravijn gestort. In de bus zaten twee Nederlanders, een man en een vrouw, en de vrouw is bij het ongeluk om het leven gekomen.

Ik heb al meer gezegd dat bussen hier zo'n beetje de meest onveilige manier van vervoer is. En dat heeft niet eens te maken met de conditie van de bussen of de wegen maar met de chauffeurs die vrijwel allemaal ongetraind en roekeloos zijn. En hoewel ik niet op de zaken vooruit wil lopen zal ik absoluut niet verbaasd zijn als blijkt dat de chauffeur ten tijde van het ongeluk met zijn mobieltje bezig was...



Website van Willem en Riet