Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Opnieuw voedselhulp

foto2

Riet heeft een dagje rust genomen toen ze terug was maar vandaag heeft ze meteen de draad weer opgepakt. Samen met haar vriendinnen van de ALIG vrouwenvereniging zijn ze weer begonnen met het verstrekken van voedselhulp aan slachtoffers van de laatste overstromingen.

Het is stom om te zeggen maar de gevolgen van de overstromingen vielen vergeleken met vorig jaar erg mee, dat wil zeggen in de regio van San Pedro, het dorp waar de ALIG vrouwen vorig jaar maandenlang hulp hebben gegeven. De overstromingen zijn daar dit jaar een stuk minder geweest en hoewel er vele honderden gezinnen uit hun huizen zijn verdreven zitten er nu in plaats van tweeduizend "maar" vierhonderd op een basketbalveld te wachten tot ze weer terug naar huis kunnen. En als er geen grote stormen meer komen dan zou dat best al eens over een week of wat kunnen zijn, en dat is toch goed nieuws want vorig jaar zaten de mensen van augustus tot aan de Kerst en soms nog langer in noodopvang kampen.

De vrouwen hebben vandaag weer gekookt en tassen klaargemaakt om uit te delen. De tassen bevatten het hoogst noodzakelijke, zoals rijst en wat kleren, en ook iets wat de mensen als een luxe beschouwen, een blikje tonijn (waar ze hier helemaal verzot op zijn). Uiteraard was de hulp weer heel erg welkom, en hoewel de situatie dus niet zo erg is als vorig jaar zal de hulp de komende weken voor de ontheemden doorgaan.


Website van Willem en Riet