Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Restaurants

Regen_22072012

Het was vandaag de derde opeenvolgende dag met aan één stuk door regen. Het is de hele nacht en ook overdag niet droog geweest en de regen viel weer in verschillende graden van hevigheid. Ondanks dat hebben we toch wel veel buiten gezeten want de temperatuur was heel erg aangenaam, een graad of zesentwintig en geloof het of niet maar voor ons voelt dat koel aan.

We hebben ons vandaag niet door de regen laten weerhouden van onze wekelijkse gang naar restaurant Outback, waar ik ondertussen niet eens meer hoef te bestellen, de ribbetjes staan nog net niet klaar als we binnenkomen. Outback ligt voor ons aan de andere kant van het Alabang Town Centre en dat betekent dat we moeten spitsroeden lopen langs een aantal andere restaurants. Die hebben allemaal één of meerdere mensen voor de deur staan die je een menu onder je neus schuiven en proberen je naar binnen te praten.

We passeren achtereenvolgens „Johnny Rocket” (een grappig uitziende vijftiger jaren hamburgertent), een Vietnamees, een Filippijns fusion restaurant (of zoiets), Chinees restaurant P.F. Chang, Mexicaans restaurant Chilly’s, Spaans tapas restaurant Barcino, een net geopend Persies restaurant (na zes maanden „Soon to open” op de deur) en een Japanner. En dan rekenen we de juice bars en koffie tenten voor het gemak maar niet mee.

Deze opsomming is nog maar een heel klein deel van de restaurants in en rond het ATC, en er worden er binnenkort nog zeker vijf of zes geopend. Waar die allemaal van moeten bestaan vragen we ons wel eens af, want het ATC is best wel heel erg druk maar het aanbod om ergens te gaan kanen is nu wel heel erg groot. En wat je ziet is dat een nieuw restaurant zo’n beetje bestormd wordt, vooral als het zoiets is als een Chilly’s, maar na een tijdje zie je toch dat de belangstelling zich verlegd naar het volgende nieuwe restaurant.

De Chinees P.F.Chang zat bijvoorbeeld de eerste weken zo’n beetje dag en nacht stampvol, en een tafeltje krijgen was meestal pure mazzel maar als je nu kijkt is het iedere keer als we langs lopen half leeg. De aandacht heeft zich verplaatst naar Chilly’s, de grote favoriet van dit moment die zich mag verheugen in wachtrijen voor de deur, met name in het weekend. Frappant is ook de terugloop bij Johnny Rocket, die tot een paar weken geleden ook iedere avond uitpuilde. In het weekend gaat het nog wel maar als je er nu op een doordeweekse avond langs loopt zit er vaak helemaal niemand binnen.

Het is allemaal wel goed voor de werkgelegenheid want ieder restaurant heeft een vracht personeel rondlopen. Baantjes in een restaurant zijn heel erg gewilde baantjes, met name vanwege vanwege de fooien. Een paar van de meiden in de Union Jack Tavern hebben bijvoorbeeld een heel behoorlijke opleiding gehad, en een van hen heeft zelfs een tijdje als IT-er bij IBM gewerkt, maar dat hebben ze allemaal opgegeven voor een baan als serveerster want dat verdient beter. En eigenlijk mag fooien geven helemaal niet in de meeste restaurants, maar met name buitenlanders zoals wij doen daar niet moeilijk over, wij geven makkelijk honderd pesos fooi alsof het niks is.

Honderd pesos is volgens de huidige koers overigens één euro zesennegentig…


Website van Willem en Riet