Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Immigratie

Ik heb al een hele tijd niks meer gemeld over onze immigratie procedure maar er is nieuws. Nee, we hebben onze permanente verblijfsvergunningen nog steeds niet, dat zou te makkelijk zijn. Een Engelse oud-collega van Sakhalin had me een paar weken geleden al gezegd, “If you thought that the Russians were bad, the Flippos will drive you crazy!”...

En dat kun je wel stellen. De bureaucratie is hier erger dan ik ooit heb meegemaakt, zelfs vergeleken met Rusland. Het eerste probleem wat je hier hebt is dat een toeristenvisum maar drie weken geldig is. Zolang we dus in de procedure zitten om onze verblijfsvergunning te krijgen moeten we iedere drie weken ons paspoort inleveren om ons tijdelijke visum te laten verlengen. En dat zal nog wel een poosje duren want die procedure voor het krijgen van de verblijfsvergunning schijnt op dit moment tussen de drie en de zes maanden te duren.

Toen we aankwamen is voor mij meteen de procedure gestart. Voor Riet kon dat niet omdat voor haar een bezoek aan Nederland stond gepland, maar dat was geen probleem zeiden ze, dan gaat zij gewoon later apart. Die procedure zelf bestaat uit drie delen, het eerste deel duurt twee tot drie weken en als dat rond is kun je totdat je deel twee ingaat gewoon reizen. Als deel twee gestart is kun je eigenlijk het land niet meer uit totdat de hele procedure achter de rug is, en dat kan dan nog makkelijk vier maanden duren.

Dat leverde dus al meteen een praktisch probleem op want hoe zouden we dan met Kerst eventueel naar Nederland kunnen gaan? Mijn baas bracht uitkomst, die zei dat ze het maar moesten uitzoeken en dat we gewoon moesten reizen wanneer het ons uitkwam. In het ergste geval zou de hele procedure dan bij terugkomst opnieuw moeten starten, wat in de praktijk trouwens schijnt mee te vallen.

Ik zat tot vorige week nog steeds in deel één van de procedure, wat belachelijk lang is, maar het bleek na terugkomst van Riet hoe dat kwam. Bij inlevering van de beide paspoorten kreeg ik te horen dat niet alleen de procedure voor Riet nu gestart ging worden maar ook dat mijn procedure helemaal opnieuw moet. We kunnen namelijk helemaal niet apart door de procedure omdat Riet hier is als mijn echtgenote en daarom tegelijk met mij afgehandeld moet worden. Voor Riet maakt dat niet uit maar ik ben dus weer terug bij af...



Website van Willem en Riet