Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Brood

Terug in Nederland betekent in ieder geval voor ons weer eens genieten van iets wat hier veel lekkerder is dan in Zuid-Oost Azië, en dat is brood.

Hebben ze dan in Zuid-Oost Azië geen brood? Jawel, hoor, het is alleen lang niet zo lekker als hier. Er is het fabrieksbrood, wat net aan eetbaar is en na anderhalve week nog net zo zacht is als toen je het kocht (en dus stijf staat van de conserveringsmiddelen), en dan is er het brood van de "warme bakker" wat zonder uitzondering veel te zoet is. Dat laatste is overigens niet vreemd want dit hele deel van de wereld zit vol met zoetekauwen, en als de bakkers dus brood willen verkopen moet het wel zoet zijn.

Voor ons Nederlanders is het brood aan de andere kant van de wereld dus niet echt smakelijk. Het enige echt lekkere brood wat we hebben gevonden is het verse stokbrood bij de bakkerswinkels van "Tous les Jours". Dat is natuurlijk met uitzondering van het fantastische stokbrood in Vietnam, maar die hebben een groot voordeel want Vietnam is een Franse kolonie geweest. En eigenlijk is brood in Zuid-Oost Azië ook iets wat alleen de buitenlanders eten want de Aziaten eten eigenlijk helemaal geen brood, hun hoofdvoedsel is rijst, rijst en nog eens rijst.

Maar in Nederland is het voor ons dus weer ouderwets genieten van gewoon alledaags brood. Vandaag zijn de winkels dicht (wat ook al heel erg wennen is trouwens) maar we verheugen ons nu al op het verse tijgerwit en de harde broodjes morgenochtend!



Website van Willem en Riet