Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

"Echtgenote van"

Kleurig_Winkeltje_ATC

Vanmorgen vroeg was er een berichtje van Martin en Sandra. Ze waren goed aangekomen op Bali en zaten om kwart voor twee vannacht in hun hotel. Aan de foto’s te zien die ze vanmorgen stuurden van het dakterras van het hotel (met zwembad) zitten ze daar niet slecht.

 
De klucht van Riet’s visum ging vandaag weer gewoon door maar uiteindelijk kregen we toch bericht dat het “zeer waarschijnlijk” allemaal op tijd gaat lukken. Ik raakte vanmorgen wel even in paniek want het visum-bureau had opgemerkt dat er een verschil zat tussen Riet’s oude en nieuwe paspoort. In het oude staat Riet’s naam plus de vermelding “e/v van den Kerkhoff” en in het nieuwe paspoort staat die toevoeging niet meer.
 
Die middeleeuwse verplichte vermelding van de achternaam van de echtgenoot voor getrouwde vrouwen is in Nederland afgeschaft en vrouwen (mannen trouwens ook) mogen nu zelf bepalen of ze die aanduiding in hun paspoort willen. Riet heeft besloten om dat in haar nieuwe paspoort niet te doen.
 
De reden daarvoor is simpel, in veel landen krijgt Riet bij de paspoortcontrole vragen omdat ze daar niet begrijpen wat die achterlijke aanduiding “e/v” betekent. Ook zijn er bij het inchecken op vliegvelden regelmatig problemen omdat de naam op de ticket niet exact klopte met de naam in haar paspoort. Het is dus gewoon veel praktischer om alleen “Maria van Nieuwkoop” in het paspoort te hebben staan.
 
Hoe dan ook, ik heb gelijk een verklarend antwoord terug gestuurd en verteld dat ze dat maar moesten navragen bij de Nederlandse Ambassade. Ik was alleen bang dat ze dat niet zouden doen, want normaal gesproken als er iets niet lijkt te kloppen dan stuurt de immigratiedienst hier zonder pardon alle papieren terug en dan mag je zelf proberen om alles recht te breien. Waarna je de hele procedure opnieuw mag doen.
 
Dat zou desastreus zijn voor Riet’s reis naar Nederland eind deze week, maar gelukkig bleek het mee te vallen. Ik kreeg de verzekering dat het “e/v” verschil weliswaar was opgevallen maar dat het geen beletsel was voor het krijgen van het nieuwe visum. En dat hopen we dan maar, morgen weten we hopelijk of dat inderdaad het geval is.
 
De dames zijn vandaag weer naar het winkelcentrum Greenhills geweest, op jacht naar nog meer “echte” tassen en hoezen voor mobieltjes en iPads. Het huis ligt nu vol met tassen en hoesjes van Prada, Gucci en Michael Kors...
 
Vanavond zijn we wezen eten bij een Spaans tapas restaurant ( “alweer heerlijk” ) waarna we nog even rond hebben gewandeld. Daarbij kwamen we langs een winkeltje waarvan ik maanden geleden al zei dat dat echt een winkeltje voor Ans was. Het is een soort van bijouterie waarin alles wat is uitgestald op kleur is gesorteerd.
 
Aan de reacties van Ans te horen had ik gelijk gehad met mijn veronderstelling...


Website van Willem en Riet