Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Luchthavenbelasting

Airport_Tax_Protest

Een van de ergernissen als je van een Filipijnse luchthaven vertrekt is dat je luchthavenbelasting moet betalen. Dat moet je in principe overal, en het bedrag wat je hier betaalt is zelfs relatief laag, maar het punt is dat het overal elders in de ticket kosten besloten zit. De luchtvaartmaatschappij draagt die luchthavenbelasting keurig voor je af en dat scheelt wachtrijen voor een loket.

Die luchthavenbelasting zorgt er ook voor dat het hele boarding pass systeem ook niet geautomatiseerd is. Je kunt voor vrijwel alle maatschappijen online inchecken en je boarding pass uitprinten of zelfs op je mobiele telefoon laden, hier werkt dat alleen niet. Bij het loket waar je de luchthavenbelasting moet betalen wordt alleen de ouderwetse op een acceptgiro lijkende ticket geaccepteerd en je moet dus te allen tijde je geprinte boarding pass omwisselen bij de check-in balie. En waar dat voor nodig is snapt geen mens want het enige wat ze bij dat betaalloket doen is een stempel op je ticket zetten en er een sticker op plakken.

Vorig jaar is door de regering besloten dat dat systeem toch wel heel achterlijk is en dat de luchthavenbelasting vanaf 1 februari in de ticket kosten opgenomen moeten worden, net als in de rest van de wereld. Alleen hebben ze daar een belangrijk aspect bij vergeten en daar wordt de laatste weken heftig tegen geprotesteerd, nu ook door Senatoren.

Wat wil het geval, het belangrijkste export artikel van de Filipijnen is personeel. Ruim twee en een half miljoen Filipino's werken in andere landen als Overseas Filipino Worker (OFW), en dat moet je letterlijk nemen want de Filipijnen hebben geen landsgrenzen, als een Filipino in het buitenland werkt dan is dat automatisch overzee. Al die OFW's zorgen ervoor dat er een flinke stroom buitenlandse valuta het land binnenkomt en daar is de Filipijnse regering natuurlijk heel blij mee.

Als kleine geste heeft de regering dan ook twintig jaar geleden een wet aangenomen die de OFW's vrijstelt van het betalen van die luchthavenbelasting, ze hoefden alleen maar aan het loket hun bewijs te laten zien dat ze een OFW waren. Maar ja, dat gaat natuurlijk niet meer als de luchthavenbelasting in de ticketprijs zit.

Er is trouwens wel aan gedacht hoor. Bij het boeken van tickets wordt die luchthavenbelasting niet meegerekend als je zo'n OFW bewijs laat zien. Alleen hebben ze er niet aan gedacht dat tickets tegenwoordig vaak online worden geboekt, en wat te denken als je in het buitenland een ticket boekt want dan werkt het ook niet.

Er is dus een grote groep Filipino's die door de nieuwe regels gedupeerd worden en dat pikken ze niet. Het gaat overigens om een totaalbedrag van 550 Pesos (iets van twaalf euro), een bedrag wat een Filipino die in het buitenland werkt een vliegtuigtickets kan kopen volgens mij zonder al te veel problemen moet kunnen ophoesten. Maar ook in de regering gaan nu dus al stemmen op om de hele nieuwe regelgeving terug te draaien, en het zou me ook niks verbazen als dat nog gebeurt ook.

En dat zou dan weer een mooi voorbeeld zijn van hoe alles wat hier maar enigszins op vooruitgang lijkt de nek om wordt gedraaid...


Website van Willem en Riet