Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Rebellen

Bevrijdingsfront_Mindanao


Het is weer raak op het zuidelijke eiland Mindanao waar verscheidene groeperingen van rebellen nog steeds voor rotzooi zorgen. Die rebellen zijn islamitische separatisten die een groot deel van Mindanao willen afscheiden van de rest van de Filipijnen wat zoals jullie weten overwegend rooms-katholiek is.

Deze keer zijn het rebellen van het Moro National Liberation Front (MNLF) die de havenstad Zamboanga hebben aangevallen. Ze willen de stad veroveren om er dan naar wat wordt gezegd hun vlag te kunnen hijsen. Daarbij hebben ze twintig bewoners in gijzeling genomen terwijl de rest van de bewoners zich in hun huizen verschuilen. Er is al een gezant van de regering ter plekke om over de vrijlating van de gijzelaars te onderhandelen. Er schijnen volgens sommige berichten ook vier slachtoffers te zijn gevallen en tenminste één soldaat van de regeringstroepen die proberen de stad te ontzetten.

Het vermoeden bestaat dat de actie van de ongeveer honderd MNLF strijders probeert het vredesproces te verstoren. Officieel heeft het MNLF namelijk in 1996 de strijd voor een onafhankelijke staat opgegeven en een vredesakkoord getekend met de regering. Daar zijn ze later min of meer op terug gekomen omdat veel van de twaalfduizend strijders die het MNLF groot is het niet met het akkoord eens waren. Op dit moment zijn er nieuwe onderhandelingen voor een nieuw vredesakkoord gaande maar er zijn voortdurend incidenten met kleine groepen rebellen die het proces verstoren.

Het ziet er naar uit dat het voorlopig nog wel onrustig zal blijven in het zuiden. En de teller van het aantal slachtoffers van het al vele jaren slepende conflict staat inmiddels al op honderdvijftigduizend mensenlevens…



Website van Willem en Riet