Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nog steeds voedselhulp

Voedselhulp_2013_09_11_0006a


De vrouwen van ALIG zijn vandaag weer druk in de weer geweest met het verzorgen van voedselhulp aan slachtoffers van de recente overstromingen. Vanmorgen ging Riet al vroeg naar het huis van haar vriendin Maraya waar eerst gekookt moest worden. Toen het eten klaar was trok het gezelschap met een paar auto's richting een opvangplek in de buurt van het stadje San Pedro, gelegen ten zuiden van Manila op een paar minuten van de Dumpsite. Er waren behalve het eten weer tassen met bruikbare spullen, en die waren meer dan welkom want de mensen op die opvangplek hebben vrijwel niets meer.

De vijfendertig gezinnen wonen op dit moment in tenten op een paar vierkante meter, en het trieste is dat ze geen plek meer hebben om naar terug te keren want hun huizen zijn door de overstromingen volledig van de kaart geveegd. Er wordt op dit moment dan ook druk gezocht naar een plek waar deze mensen naar toe kunnen want op deze opvangplek kunnen ze niet blijven. De lokale burgemeester schijnt ruzie te hebben met iemand die de opvangplek heeft geregeld en hij heeft verordonneert dat de mensen binnenkort weg moeten. Zo gaat dat hier, deze mensen zijn geen kiezers en dus voor zo'n burgemeester totaal niet interessant.

De nood is ondanks de opvang dus hoog want behalve dat er geen plek is waar die mensen naar toe kunnen zijn er nog meer problemen. Er is op de opvangplek geen water, geen elektriciteit en er zijn geen wc's dus veel mensen zijn ziek. Vooral veel kinderen zijn er volgens Riet niet best aan toe en lopen rond met koorts. ALIG wil dan ook proberen of ze een dokter kunnen vinden die bereid is, vrijwillig of tegen betaling, een keer mee te gaan naar de opvangsite om te kijken of de mensen kunnen worden geholpen door medicijnen voor te schrijven.

Op de foto zie je Riet's vriendin Doris die bezig is met het uitdelen van lolly's die iemand had meegegeven. En het is bijna niet voor te stellen maar je ziet dan nog steeds allemaal lachende gezichten...



Website van Willem en Riet