Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Grienpies

The-Shell-V-Power-LEGO-Collection2

Vorige week stond er een bericht in de kranten dat LEGO de samenwerking met Shell gaat opzeggen na beëindiging van het huidige samenwerkingscontract. Een en ander zou het gevolg zijn van acties van de milieu-maffia, beter bekend onder de naam Grienpies, die LEGO ervan had overtuigd dat samenwerking met Shell schadelijk voor hun imago zou zijn.

 
Het blijkt echter dat de zaak (zoals gewoonlijk) iets anders ligt dan de berichten aangaven. Het blijkt namelijk dat het huidige contract tussen Shell en LEGO sowieso afliep en er is al een nieuw contract voor een campagne waarbij LEGO Ferrari modelletjes gaat leveren voor een nieuwe Shell campagne die in Nederland op dit moment zo’n beetje van start gaat.
 
De relatie tussen Shell en LEGO is al heel oud. Ik herinner me nog dat de eerste LEGO die ik als king kreeg een kleine garage was en die was toentertijd al in de kleuren van Shell. Ook toen mijn eigen kinderen LEGO kregen waren veel autootjes en garages voorzien van het Shell logo, uiteraard met als doel marketing van de merknaam, dat is logisch.
 
En dan is daar natuurlijk onze andere nationale trots, Grienpies! Ze zijn begaan met het milieu zeggen ze, en ze voeren dan ook een niet-aflatende strijd tegen met name de oliemaatschappijen en daar hoort Shell natuurlijk ook bij. Ik vraag me dan alleen af waar die actieschepen op varen, is dat gewoon diesel of worden die soms gestookt met mest van uitloop-koeien?
 
En die auto’s en vliegtuigen waar onze actievoerders ongetwijfeld gebruik van maken, lopen die motoren op geitenpis of regenwater? Elektrische auto’s, zegt U? Waar denkt U dan dat elektriciteit wordt gemaakt? Door op gas of kolen gestookte centrales, ja! En denkt U dat dat gas vanzelf uit de grond de centrales in stroomt? Nee, daar zijn bedrijven voor die zorgen voor die gaswinning, bedrijven als... precies, Shell.
 
En kolen, zijn die niet heel erg schadelijk voor het milieu door de enorme roetuitstoot? Ik bedoel maar...


Website van Willem en Riet