Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vliegtuig spotten

In de tuin_2013_01_06_028a


Toen ik het gisteren over herrie had heb ik één soort lawaai niet genoemd en dat is omdat ik dat nou eenmaal geen lawaai vind. Sterker nog, het klinkt me soms als muziek in de oren. En dan bedoel ik het geluid van overvliegende vliegtuigen.

Rijnsburg ligt op de aanvliegroute van de Kaagbaan van Schiphol en afhankelijk van de windrichting komen de landende vliegtuigen vrijwel recht over ons huis. Zeker ’s zomers vanuit de tuin vind ik dat prachtig om naar te kijken, daar kan ik niks aan doen want ik ben nou eenmaal al van jongs af aan een vliegtuigspotter. Hier hebben we eigenlijk dezelfde situatie als in Rijnsburg, onze wijk ligt zo’n beetje op de vliegroute naar alle zuidelijker gelegen eilanden en dat betekent ook hier heel wat vliegverkeer boven ons huis. Maar we zijn wat vliegtuiglawaai nou eenmaal wat gewend en dat is waarschijnlijk ook de reden dat we er hier betrekkelijk weinig last van hebben.

Het begint iedere dag al voor zessen en wat er overvliegt zijn niet allemaal straalvliegtuigen. Die zitten meestal al op redelijke hoogte als ze hier over komen maar de propellervliegtuigen zitten vaak een stuk lager. En daarvan zijn er hier heel wat want veel van de vliegvelden op de Filipijnen, zoals bijvoorbeeld Boracay Airport, zijn te klein voor straalvliegtuigen. Er zijn zelfs nog heel wat behoorlijk oude propellervliegtuigen die blijkbaar nog gebruikt worden voor lijnvluchten, gegeven het feit dat ze iedere dag op dezelfde tijd overvliegen. Voor de liefhebber zoals ik zijn dat natuurlijk de mooiste vliegtuigen om te zien en eerlijk gezegd ook om te horen. Maar ook kleinere en modernere propellervliegtuigen zien we regelmatig boven onze tuin en die zitten vaak behoorlijk laag. Hoogstwaarschijnlijk zijn dat rondvluchten want ze komen vaak meerdere keren in een paar minuten over.

Ik heb op mooie dagen zoals vandaag vaak mijn camera bij de hand als ik in de tuin zit om te proberen mooie plaatjes te maken. Het lukt niet altijd omdat ik eigenlijk geen goeie telelens heb die daarvoor geschikt is maar vandaag had ik geluk, zoals de foto van vandaag laat zien.



Website van Willem en Riet