Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Voorbereidingen voor Kerst

Kerstverlichting-20141130-001

Het is al sinds afgelopen vrijdag een complete chaos in en rond de Village en in de winkelcentra. In de Village is er de jaarlijkse St. Martin's Kerst Bazaar bij de St. Martin's Kerk achterin de Village en daar komen ieder jaar duizenden belangstellenden op af. Omdat mensen die niet in de Village wonen een toegangspas moeten halen bij de ingang staan er rond de Village de hele dag lange files van binnenkomend verkeer, en aan het eind van de middag staan er ook files van verkeer wat de Village weer uit wil.

Verkeersdrukte in heel Alabang dus maar ook grote drukte in de winkelcentra. Dat is weer te verklaren doordat iedereen vrijdag zijn salaris heeft gehad met de dertiende maand en dat wordt meteen gebruikt om kerstinkopen te doen. Voeg daar nog bij dat het overal uitverkoop is en dan is die drukte ook makkelijk verklaard.

Wij hadden ook de nodige inkopen te doen vanmorgen en gingen daar vroeg voor op pad. Riet bewees weer eens dat zij inderdaad te allen tijde de mazzel heeft een parkeerplekje te vinden want op het inmiddels al overvolle parkeerterrein reed er net vlak voor ons neus een auto weg en konden we gelijk staan.

Het grootste deel van de boodschappen betrof de eerste inkopen voor de kerstpakketten van "ons personeel". Het is gebruikelijk om iedereen die voor je werkt, dus ook de tuinman en de zwembadman, een kerstpakket te geven en er zijn min of meer ongeschreven wetten voor wat daar dan in moet. Een kaas bijvoorbeeld moet erin, een blik met vruchten, een ham en zo nog het een en ander aan nuttige dingen die bij de meeste Filipino's beslist niet iedere dag op tafel staan.

Ook voor onszelf deden we de nodige kerstinkopen, maar dat was allemaal om ons huis in kerststemming te brengen. Hoewel Riet zich ook dit jaar weer met handen en voeten probeerde te verzetten tegen iedere vorm van kerstversiering (allemaal onzin want we gaan toch naar Nederland) ben ik er samen met de nodige hints van Estela (die had vrijdag onze kerstman al bij de voordeur gezet) toch in geslaagd om haar zover te krijgen dat binnen de kerstboom wordt opgezet en buiten de lichtjes worden opgehangen.

Toen we eenmaal bezig waren vanmiddag werd Riet zelfs nog soortement van fanatiek en wilde ze de verlichting vanavond al brandend hebben. En ziedaar, dat is gelukt...


Website van Willem en Riet