Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Krantenberichten

Krantenberichten_Inquirer


De kranten hadden vandaag op de voorpagina een grote foto van een beeldengroep op een heuvel in de buurt van het stadje Ligao, gelegen in een van de meest zuid-oostelijke provincies van Luzon. Het geheel is een tableau van de kruisiging, een onderwerp wat in deze Holy Week even actueel als reëel is want aanstaande vrijdag zullen er weer de nodige Filipino’s zijn die zich aan een kruis laten spijkeren.

Een van die figuren is een reclameborden-maker genaamd Ruben Enaje die zich dit jaar voor de negenentwintigste keer gaat laten kruisigen. En denk niet dat het schijn is of toneelspel, zo'n kruisiging wordt daadwerkelijk uitgevoerd met echte spijkers die door handen en voeten worden gehamerd. Als reden voor zijn negenentwintigste keer gaf de man op dat hij geen opvolger heeft kunnen vinden voor zijn roeping en zich dus genoodzaakt zag het dan zelf maar weer te ondergaan.

Maar het bericht wat meteen de aandacht trekt is dat van de naderende supertyfoon die net over de eilanden van Micronesië is getrokken en daar enorme schade heeft aangericht. Hoewel de storm op dit moment nog ver van ons is verwijderd is volgens de laatste computermodellen de koers recht op Luzon en dus op ons af. De verwachting is dat de storm ons het komende weekend gaat bereiken.

De vraag is hoe krachtig de storm dan nog zal zijn als dat gebeurt. Op dit moment worden er al windsnelheden gemeten van 210 kilometer per uur (ter vergelijking, de zware storm die gisteren over Nederland trok had maximum windsnelheden van 120 kilometer per uur) maar de storm neemt op dit moment nog aan kracht toe. De verwachting is gelukkig wel dat de kracht flink zal afnemen voordat de storm ons zal bereiken.

Het wordt dus een spannende Pasen...



Website van Willem en Riet