Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Geen Olympische Spelen op tv...

Sochi_2014-02-10


Bij mij valt het wel mee maar Riet heeft sinds afgelopen zaterdag weer de kriebels. Toen we 's avonds in de San Mig pub een biertje zaten te doen zat ze op hete kolen want de 5000 meter schaatsen voor heren was die avond en dat wilde ze beslist zien. Er zou vast wel een zender zijn die de Olympische Winterspelen live zou uitzenden dachten we. Tenslotte hebben we ook Eredivisie Live dus waarom niet.

Na vier of vijf keer door alle zenders heen gezapt te zijn drong de bittere waarheid door, geen enkele sportzender verwaardigde het zich zelfs maar om de Spelen te vermelden. En de buitenlandse zenders zoals CNN en ESPN zonden dan weliswaar live uit maar alleen ijshockey en biathlon. Maar schaatsen, ho maar! Dat hadden we natuurlijk kunnen verwachten van een land als dit, waar ik vorig jaar nog verbaasd werd aangekeken met de vraag "Dus je bedoelt dat er echt zoiets bestaat als een wereldkampioenschap schaatsen?"

Geen Winterspelen op tv dus, en ook op de pc lukt het niet. Onze vrienden van de NOS delen ons doodleuk mee dat we in een land wonen waar hun uitzendingen niet te ontvangen zijn via het Internet, ondanks al die mooie slogans van "Je kunt alles via ons volgen zelfs als je in het buitenland woont". Niet dus, maar dat had ik ook niet verwacht want met de Europesche kampioenschappen voetbal ging het al precies zo.

Het punt is dat ze aan ons IP adres kunnen zien dat we vanuit de Filippijnen proberen in te loggen. Om dat nu te omzeilen heb ik een gratis proefabonnement genomen voor een paar dagen bij een Nederlandse VPN provider. Ik zal niet al te technisch worden maar daarmee lijkt het net alsof je met je pc of iPad in Nederland bent en dan zouden de NOS uitzendingen dus wel gewoon te volgen moeten zijn via het Internet.

Het duurde bijna twee dagen voordat mijn aanvraag werd goedgekeurd maar vanaf vanavond kon ik dan eindelijk proberen of ik de kluit zodanig legaal kan belazeren dat we hier het schaatsen live kunnen volgen via de pc. Maar helaas, de verbinding is zo traag dat de live verbinding weliswaar tot stand wordt gebracht maar het blijft bij laden zonder dat er ook maar een fractie van bewegend beeld te zien valt.

Leuk als je in een land woont waar de snelheid van het internet vergelijkbaar is met Nederland zo'n tien jaar geleden. Op dit moment lukt het waarschijnlijk nog eerder om een volwassen olifant uit te poepen dan om een live televisie uitzending van de NOS hier door de kabel te krijgen...



Website van Willem en Riet