Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kanonnen in de nacht

Condura_Skyway_Marathon_2015


Geluid van buitenaf dringt nogal makkelijk in ons huis door want de ramen hebben geen dubbel glas. Sterker nog, we hebben een flink aantal ramen die zo lang als wij in dit huis wonen nog nooit dicht zijn geweest. Af en toe worden we dan ook wel eens ’s nachts opgeschrikt door het lawaai van een door de straat rijdende auto met een race uitlaat, maar daar staat dan weer tegenover dat we ’s morgens vroeg de vogeltjes in onze tuin horen zingen.

Vannacht werden we om vier uur echter opgeschrikt door harde knallen in de verte. Even daarvoor had ik ook al flarden van muziek gehoord, en aangezien we ’s avonds ook al de streep van een zoeklicht in de lucht had gezien dat ik dat er ergens een groot feest aan de gang was wat tot laat in de nacht was doorgegaan.

Het was inderdaad een soort van feest, wat we hoorden was namelijk de start van de jaarlijkse Condura Skyway Marathon, een hardloop evenement waarvan het traject over de Skyway loopt. De Skyway is de verhoogde tolweg die op dit moment onze wijk Alabang verbindt met het centrum van Manila. Deze marathon vindt hoofdzakelijk ‘s nachts plaats om het verkeer niet te hinderen, vandaar de muziek die we hoorden midden in de nacht.

De nachtelijke geluiden hadden indirect ook te maken met de marathon want dit jaar was het evenement gerelateerd aan een tragische gebeurtenis van de afgelopen week. Tijdens een actie van de Special Action Forces (SAF) van het Filipijnse leger in de buurt van het stadje Mamasapano op Mindanao liepen een groep militairen in een hinderlaag van de moslim rebellen. Ze kwamen vast te zitten in een open veld en werden daar zonder pardon afgeslacht. Vierenveertig militairen kwamen daarbij om het leven en die werden tijdens de marathon geëerd.

De knallen die we hadden gehoord waren vierenveertig saluutschoten uit kanonnen, en vanmorgen stonden er foto’s in de kranten van de marathonlopers die salueerden terwijl ze langs een rij langs de kant staande militairen kwamen die elk een foto droegen van een van de slachtoffers.

Een paar maanden geleden waren er berichten over een akkoord tussen de regering en de moslim rebellen maar dat lijkt na deze gebeurtenis weer erg ver weg.



Website van Willem en Riet