Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Last van jetlag...

Riet_A380 kopie


Een van de vervelende bijkomstigheden van lange reizen met vliegtuigen is jetlag. Het lichaam heeft wat tijd nodig om te wennen aan de verschuiving van dag en nacht, in ons geval veroorzaakt door een tijdsverschil van zeven uur tussen de Filippijnen en Nederland.

In het kort komt het erop neer dat als je aankomt in Nederland om half twee 's middags je lichaam nog steeds denkt dat het zeven uur later is, dus half negen in de avond. Het gevolg is dat rond half negen 's avonds langzaam je lampje uitgaat omdat je lichaam denkt dat het half vier 's nachts is en dus vindt dat je allang op je bed had moeten liggen.

Er zijn nog steeds mensen die beweren dat je iets aan jetlag kunt doen, maar ik heb na jaren van lange reizen ernstige twijfels of dat zo is. Niets van wat ik heb geprobeerd heeft gewerkt en ik heb alleen geconstateerd dat ik er de ene keer meer last van heb dan de andere keer. Wat in ieder geval scheelt is of je onderweg in het vliegtuig redelijk hebt kunnen slapen want dan ben je duidelijk eerder weer in een normaal ritme, maar verder scheelt het gewoon per keer.

Wat volgens vrijwel iedereen wel uitmaakt is of je van oost naar west of van west naar oost reist. In het eerste geval ga je "terug" in de tijd en in het laatste geval ga je "vooruit". Wanneer je van oost naar west reist heb je er vrijwel altijd meer last van dan andersom.

Ook heb ik gemerkt dat ik er in de winter meer last van heb dan in de zomer, en misschien hebben de kortere dagen in Nederland daar wat mee te maken. Het verschil in daglicht in Nederland tussen zomer en winter is namelijk erg groot, dat scheelt enkele uren, terwijl er op de Filippijnen nauwelijks verschil is. Daar is er hooguit sprake van een half uur verschil tussen een "zomerdag" en een "winterdag" omdat je daar veel dichter bij de evenaar zit en de zon dus hoger staat.

Hoe het ook zei, op het moment heb ik er nog behoorlijk last van. In de ochtend wordt ik heel vroeg wakker, veel vroeger dan normaal en zeker veel vroeger dan wenselijk is in een vakantie, en in de avond vallen al vroeg de luiken dicht. Maar helaas, zoals ik al zei is er weinig aan te doen behalve gewoon gaan slapen wanneer het echt niet meer gaat. Na een dag of drie is het normaal gesproken over en zit ik weer op "Nederlandse tijd".

Mooi plaatje vandaag overigens al zeg ik het zelf, gemaakt met mijn iPad Mini onderweg van Dubai naar Amsterdam.



Website van Willem en Riet