Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nog steeds geen paspoort...

Brand_in_de_stad_001a


Vanmorgen vroeg ging Riet met de van haar vriendin Ayu geleende auto naar het Bureau van Immigratie voor het verlengen van haar visum en hopelijk het terugkrijgen van haar paspoort. Ze moest er om half tien zijn maar vertrok voor alle zekerheid al voor achten. Het kantoor van de Immigratiedienst is namelijk aan de andere kant van het centrum van Manila, gelegen in het oudste stadsdeel Intramuros, en gezien het feit dat ze dwars door de ochtendspits heen moest wilde ze niet het risico lopen te laat te komen.

Ze was meer dan op tijd want alles zat mee, en toen ze aankwam even voor negenen was de contactpersoon van Crown Relocations, het bureau wat de aanvragen voor ons verzorgt, er nog niet. Gelukkig hoefde ze niet lang te wachten en omdat het niet zo druk was als vorig jaar toen we samen moesten stond ze met ruim een uur weer buiten. Kleine bijkomstigheid: ze heeft nog steeds haar paspoort niet...

Het werd vanmorgen duidelijk dat de vertraging de schuld was van Crown Relocations want die hadden Riet niet gewaarschuwd dat haar tijdelijke toeristenvisum had moeten worden verlengd. Dat visum had ze gekregen toen ze begin maart terug kwam uit Nederland want haar verblijfsvergunning was eind februari al verlopen. Het gekregen visum was ter overbrugging van de periode totdat haar nieuwe verblijfsvergunning geregeld was, maar het bleek in de praktijk maar twee weken geldig en in feite heeft Riet hier dus een paar weken illegaal rondgelopen. Gelukkig heeft dat geen consequenties, maar Riet moest mogelijk hierdoor wel het hele circus weer doorlopen van vingerafdrukken en foto’s maken. Die foto’s kan ik trouwens nog enigszins begrijpen maar die vingerafdrukken, denken ze soms dat die ooit veranderen?

Hoe dan ook, Riet kon naar huis maar dus nog steeds zonder paspoort want eerst moest de kaart die bij haar verblijfsvergunning hoort nog worden gemaakt. Dat duurt normaal gesproken drie weken maar gelukkig had Crown Relocations een urgentieverklaring geregeld waardoor er op gewacht kon worden. Dat hoefde Riet niet zelf te doen, haar contactpersoon ging voor haar in de rij staan en als alles goed gaat dan wordt morgenochtend Riet’s paspoort op kantoor bezorgd, en als alles meezit met de nieuwe verblijfsvergunning. Het blijft dus net als bij mij in februari weer spannend tot de laatste minuut!

Vanmiddag zag ik overigens toen ik uit het raam keek in de richting van de stad dat er waarschijnlijk een flinke brand was. Het was ook nog eens in de richting van het Bureau van Immigratie, maar dat zal toch zeker niet...



Website van Willem en Riet