Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Depletion Compression Platform

Pasted Graphic


Even een kleine update vandaag over het werk want daarvoor ben ik tenslotte hier. Ik heb al verteld van het contract met de scheepswerf Keppel in het stadje Subic en ons bezoek aan de werf. Wat ze precies moeten gaan doen heb ik nog niet verteld geloof ik, en dat kun je zien op het bovenstaande plaatje.

Het huidige platform, het Shallow Water Platform (Ondiep Water Platform) zie je aan de rechterkant. Dat is eigenlijk een soort gasfabriek die het gas wat uit het Malampaya gasveld wordt gepompt verwerkt en via een pijpleiding transporteert naar de gasfabriek in Batangas. Daar wordt het gas omgezet in energie die het eiland Luzon voorziet van stroom, in totaal ongeveer 45 procent van de totale stroomvoorziening van het hele eiland.

Dit platform is al ruim tien jaar bezig gas te winnen uit het Malampaya veld, en het gevolg is dat de druk in het gasveld zodanig aan het afnemen is dat de gaswinning in gevaar komt. Om dezelfde hoeveelheid gas te kunnen blijven leveren aan Luzon moet er dus iets gebeuren, en dat is het onder druk zetten van het gas. En daarvoor is compressie nodig, die geleverd gaat worden door twee grote compressoren. En voor die twee compressoren moet er dus een tweede platform worden gebouwd naast het bestaande, het Depletion Compression Platform, wat je links op de foto ziet op die vier dunne gele pootjes.


En dat nieuwe platform is wat Keppel gaat bouwen. Ik hoop af en toe eens wat plaatjes te laten zien van de vorderingen, maar het spannendst wordt het natuurlijk als het af is en te water wordt gelaten om vervolgens te worden verscheept naar de uiteindelijke locatie in de Zuid-Chinese Zee. Wordt dus vervolgd!



Website van Willem en Riet