Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Prijsvechters

Boracay_CebuPacific

Het verhaal van gisteren over onze boeking is nog niet helemaal af want na het boeken van het hotel moesten er natuurlijk ook nog vluchten worden geboekt. Dat is op zich geen probleem want er zijn diverse maatschappijen die naar Boracay vliegen en allemaal nog meerdere vluchten per dag ook, dus er is keus genoeg.

 
De keuze viel op Cebu Pacific, een maatschappij die vergelijkbaar is met EasyJet in Europa, wat je noemt een “prijsvechter” dus. Nou weet iedereen die wel eens met een prijsvechter heeft gevlogen dat het boeken via het Internet ontzettend gemakkelijk is maar dat je altijd heel goed moest uitkijken voor de kleine lettertjes.
 
Met name in Nederland is nu wettelijk geregeld dat in ieder geval het aangegeven bedrag voor een vlucht alle kosten moet inhouden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Nou weet ik dat maatschappijen als Ryanair daar nog regelmatig de hand mee proberen te lichten, maar zo erg als hier is het beslist niet want hier mag alles nog gewoon.
 
Bij het boeken van de Cebu Pacific vluchten kreeg ik dan ook een prijs voorgeschoteld die niet helemaal klopte. Tijdens de boeking moest ik verscheidene schermen doorlopen en op ieder scherm werd de prijs hoger. Zo waren er al stoelnummers gereserveerd, gaat U daar mee akkoord? Ja waarom niet, we moeten toch ergens zitten, nietwaar? Dat is dan driehonderd pesos per persoon. Wilt U bagage meenemen? Extra betalen. Wilt U een reisverzekering? Weer een paar honderd pesos erbij.
 
Nou heb je in veel van die gevallen wel een keuze of je het aangebodene wilt of niet maar het is op de Cebu Pacific website niet altijd duidelijk hoe je er van af komt. Die reisverzekering bijvoorbeeld wilde ik niet en er was dan ook de mogelijkheid om op “No Thanks” te klikken. Maar als je dat deed verscheen er ergens een nieuwe link die naar het scherm ging waar je de opties daadwerkelijk moest uitschakelen, en daar las je gemakkelijk overheen.
 
Allemaal trucjes dus waarbij alle extra kosten in eerste instantie worden doorberekend, en je moet zelf maar uitzoeken hoe je van al die extra’s af kunt komen. In Nederland mag dat dus wettelijk niet meer maar hier is dat nog steeds toegestaan. Het zal Cebu Pacific ongetwijfeld veel geld opleveren...
 
Maar goed, de vluchten zijn inmiddels ook geboekt en ons weekendje weg is dus nu als het goed is geregeld.


Website van Willem en Riet