Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Pasen

IMG_0430a

Meer dan tachtig procent van de Filippijnse bevolking is Katholiek. En hoewel het een levenslustig en vrolijk volkje is zijn ze toch wel ernstig Katholiek, soms zelfs op het fundamentalistische af. Niet dat ze een vlieg kwaad zullen doen als die van een ander geloof is maar het is toch niet verstandig om er grappen over te maken. Terwijl dat eigenlijk best makkelijk is, want ik kan echt een grijns niet onderdrukken als ik een Jeepney zich door het verkeer zie rammen, alle andere verkeer van de weg af duwend en iedereen afsnijdend, terwijl er met grote letters “Jesus Loves You” op staat.

De ernstige geloofsovertuiging van de Filippijnen komt met name tot uiting in deze Holy Week. Gisteren zijn er weer meer dan twintig Filipijnen vrijwillig gekruisigd. En in de regio rond Manilla trokken in de dorpen processies door de straten van honderden mensen die zichzelf geselden met zweepslagen of een doornenkroon op hun hoofd hadden. Dat alles is bedoeld als boetedoening voor hun zonden, maar zegt de Paasboodschap juist niet dat dat in wezen een overbodige actie is? Toch?

Maar goed, Holy Week is in het algemeen niet zozeer een feest als wel een tijd van bezinning voor de Filippino’s. Zo liep ik vandaag in het Town Centre bij het doen van wat boodschapjes (ja, ik weet het, het is zondag, maar de zonnebrand was op) op weg naar Starbucks (ja, ik had ook thuis een bakkie kunnen doen) zomaar tegen een kerkdienst op, midden in het winkelcentrum. Je kunt dus zeggen wat je wilt maar ze zijn er wel serieus over...



Website van Willem en Riet