Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Weerpraatje

Alabang_Weer

We horen berichten uit Nederland over het rare weer voor de tijd van het jaar. Te hoge temperaturen en in de hele winter maar tien dagen met vorst, dat is inderdaad heel vreemd. Niet gek dat het zo’n beetje de warmste winter gaat worden sinds mensenheugenis. Maar het is niet alleen in Nederland dat het weer van slag lijkt want ook hier hebben we te maken met ongewone weersomstandigheden voor de tijd van het jaar.

 
Vorig jaar was januari een maand die voor Filippijnse begrippen buitengewoon koel was en met veel wind, en dat bleek geen uitzondering want dat was dit jaar weer zo. In februari vorig jaar begon pas de hete en droge periode die normaal gesproken duurt tot end april en die hier de zomer wordt genoemd. Dat was ook dit jaar de verwachting maar dat gebeurde niet want februari is tot nu toe nog steeds wat we in Nederland wisselvallig zouden noemen.
 
Het is weliswaar nog steeds de hele maand droog op vijf of zes spetters na, maar het is veelal bewolkt en er staat nog steeds bijna iedere dag een stevige wind. De temperatuur zou zo langzamerhand tot boven de dertig graden moeten gaan oplopen maar het blijft ongewoon koel met overdag “maar” achtentwintig of negenentwintig graden. Er zit aan die wind wel een voordeel want die zorgt voor verkoeling die iedereen erg prettig schijnt te vinden, maar dat geldt dus niet voor mij want zoals ik al eerder heb gezegd, ik heb een pesthekel aan wind.
 
Vandaag was weer zo’n vreemde dag met donkere wolken waar behalve een enkel spatje (bijna letterlijk) geen regen is gevallen, afgewisseld met perioden met zon. Ook was de wind soms stevig, dan was het weer bijna windstil; kortom er is geen peil op te trekken. Mijn Filippijnse collega’s hebben me de laatste weken al herhaaldelijk aangesproken over het weer want ze veronderstelden dat het me hier nu wel heel erg aan “thuis” zou doen denken.

Helaas wel ja...


Website van Willem en Riet