Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Filipijns nieuws

Peace_treaty_805877


Gisteren zei ik het al, het is nog best mogelijk dat we tussen nu en pakweg eind november nog een tyfoon krijgen, en het ziet er naar uit dat dat sneller gaat gebeuren dan ik dacht. Er is namelijk al een tyfoon onderweg genaamd ″Nina″, en die naam geeft aan dat het de veertiende van dit seizoen is.

Het ziet er overigens op dit moment naar uit dat de gevolgen mee gaan vallen want de tyfoon beweegt heel erg langzaam, met vijf kilometer per uur, en de richting is noord-west. Er zal dus de komende dagen mogelijk de nodige regen gaan vallen, met mogelijk ook stevige onweersbuien, maar de verwachting is dat dat hoofdzakelijk zal gebeuren in de regio Mindanao en dat is achthonderd kilometer ten zuiden van hier. Wij krijgen desondanks mogelijk ook nog wat van de regen mee en een onweersbui zou er ook nog in kunnen zitten.

Nog geen einde van het regenseizoen dus, maar waar wel een einde aan lijkt te gaan komen is de veertig jaar durende burgeroorlog in het zuiden van de Filipijnen. Het vredesakkoord wordt in Manila getekend door de Filipijnse regering en de leiders van de grootste moslim rebellengroep, in het bijzijn van de Maleise premier Najib Razak. Die laatste is aanwezig als getuige en is uitgenodigd vanwege het feit dat de besprekingen die tot het akkoord hebben geleid plaatsvonden in Kuala Lumpur.

Er zijn nog allerlei mogelijke problemen op te lossen, al was het alleen maar het feit dat de rebellen een leger hebben van twaalfduizend gewapende strijders en de vraag is wat daarmee moet gebeuren. En wat doen de andere rebellen groeperingen, gaan die zich ook aan het akkoord houden? Er is in ieder geval weer hoop op vrede.



Website van Willem en Riet