Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Mededelingen van de Rijksoverheid

Boracay_2012_12_19_023

Nederland zorgt goed voor zijn burgers, zelfs als ze in het buitenland wonen. We hebben al mogen ondervinden vorig jaar bij de problemen met Riet's paspoort dat je geen daden hoeft te verwachten maar woorden, daar zijn ze goed in. En de woorden komen tot ons van alle kanten via de moderne media!

Het is vrij gebruikelijk dat je als je naar het buitenland verhuisd dat je je dan aanmeldt bij de Nederlandse Ambassade in dat land. Dat is handig omdat ze dan in geval van rampen zoals vorig jaar met supertyfoon "Yolanda" kunnen nagaan wie er allemaal in het land zijn en wie eventueel vermist worden. En omdat je een email adres en een telefoonnummer moet opgeven wordt je ook over van alles op de hoogte gehouden.

Zo kregen zowel Riet als ikzelf vandaag emails en tekst berichten dat het reisadvies voor de Filippijnen is aangepast. Lekker belangrijk zul je zeggen als je hier al woont, maar vooruit, laten we jullie maar even op de hoogte brengen, voor het onwaarschijnlijke geval dat jullie besluiten bij ons langs te komen.

Allereerst zijn daar natuurlijk de gebieden op Mindanao waar je beslist niet naar toe moet gaan als je er niks te zoeken hebt want het is daar voor buitenlanders ronduit gevaarlijk. Een enkele Nederlandse meneer die daar naar vogeltjes wilde gaan kijken zei, "Dat maak ik allemaal zelf wel uit!", en die geniet nu al bijna twee jaar van de gastvrijheid van de Moslim rebellen. Of een ander soort van onduidelijke strijdgroep, daar wil ik vanaf zijn, maar feit is dat ze zo blij met hem zijn dat ze hem niet meer hebben laten gaan.

Tot zover niks mis met de berichtgeving want dit is gewoon goed advies, maar dan begint het.

Van mei tot december is het regenseizoen en hebben we hier tyfoons, en dan kun je beter hier niet naar toe komen. Vulkanen, die hebben we ook en vier ervan doen het nog. Die zijn onberekenbaar dus ook een afrader. En dan natuurlijk de andere natuurrampen die hier veelvuldig voorkomen, zoals aardbevingen en aardverschuivingen. Daar heb je allemaal het hele jaar door kans op dus eerst even ernstig bezinnen voor het boeken.

Verkiezingen, die hebben we hier ook heel veel en die veroorzaken zonder uitzondering lokaal geweld. Wat hebben nog meer? Oh ja, de veerboten! Ja, die flikkeren voortdurend ondersteboven omdat ze veel te zwaar beladen worden en die zijn dus niet bepaald aan te raden. Nou, en als dat je nog niet op andere gedachten brengt dan zullen we het even hebben over het terrorisme wat hier welig tiert, de epidemieën en de hoge criminaliteit.

Ja, je moet wel helemaal stapelgek zijn om hier naar toe te komen, ik kan me tenminste voorstellen dat als je dat stukje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leest dat je meteen je vakantieplannen voor de Filippijnen overboord zet en een veilige vakantie boekt naar (ik noem maar wat) Ameland of zoiets.

Nou snap ik waarom er vrijwel geen enkele reisorganisatie te vinden is in Nederland die reizen naar de Filippijnen aanbiedt. Hou toch eens op met die onzin! Dit is een schitterend land met ietwat merkwaardige maar verder verschrikkelijk vriendelijke mensen, en juist een toename van het toerisme zou hier een beetje extra welvaart kunnen brengen. Alles is er, de mooiste stranden van de wereld, klasse resorts, maar door al die negatieve berichtgeving wordt het toerisme niet bepaald gestimuleerd.

En over veiligheid en criminaliteit gesproken, van mij is ook een keer mijn portemonnee gejat. Weet je waar? Op het Buitenhof in Den Haag, honderd meter van de zetel van onze regering en om de hoek bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken...


Website van Willem en Riet