Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Barangay verkiezingen

Elections_2013_2013_10_28_0001


En vandaag hadden we alweer een vrije dag, deze keer vanwege verkiezingen van Barangay bestuurders, vergelijkbaar met de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Daar was over het algemeen niet zo heel veel van te merken behalve dan dat veel bewoners in onze wijk de afgelopen twee weken verkiezingsposters aan hun hek hadden hangen. De hele wijk is dus vergeven van de vriendelijk lachende gezichten die je vanaf de posters aanstaren.

Het was een opvallend rustige dag met heel weinig verkeer. En eigenlijk was het overal rustig, ook in de winkelcentra waar ik naar toe moest vandaag om wat hoognodige boodschappen in te slaan. Wat wel overduidelijk merkbaar was waren de gebruikelijke maatregelen die altijd getroffen woorden bij verkiezingen, zoals het verbod op de verkoop van alcohol. In de winkelcentra waren dan ook de drankafdelingen leeggehaald of afgeschermd en drankwinkels waren verplicht gesloten.

Overigens was het volgens de kranten niet overal even rustig, de politie sprak zelfs van een opvallend hoog aantal geweldsincidenten. Zelfs lokale bestuursfuncties zijn zeer gewilde banen vanwege de vele "verdiensten" die eraan vast zitten, en ook de lokale politici schuwen geweld dan ook niet om hun plekje te behouden of er een te veroveren. Zo verklaarde een woordvoerder van de politie dat er bijna zeshonderd mensen gearresteerd zijn wegens overtreding van het vuurwapenverbod tijdens verkiezingsperioden, waarbij bijna vijfhonderd vuurwapens en vierduizend patronen zijn buitgemaakt. Behalve dat werden er ook nog eens zo'n tweehonderd messen en achtenzestig granaten geconfiskeerd.

Het geweld vind overigens grotendeels plaats in de provincies waar minder politie is en de macht van lokale politici groter. In de stad zelf, en zeker in onze wijk Alabang, valt het allemaal wel mee en bleef het dus bij de posters op de hekken...



Website van Willem en Riet