Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Mijlpaal

Intramuros_2012_12_24_012a

Sommige dingen zijn tegenwoordig zo normaal dat je je amper de tijd kunt herinneren dat het nog niet bestond. Ik heb wel eens verbaasde blikken gehad van onze zoons toen ze een jaar of twaalf waren en ik ze vertelde dat wij thuis geen telefoon hadden toen ik net zo oud was. Hoezo, geen telefoon? En ook geen Internet, wat voor jonge mensen waarschijnlijk helemaal niet te bevatten is. En geen Internet, dat is toch echt nog niet zo lang geleden als je wel zou denken want ik schat dat heel veel mensen nog niet eens tien jaar een Internet aansluiting hebben.

 
Maar hoewel Internet dus eigenlijk iets is van de laatste jaren vierde het gisteren toch al zijn 34e verjaardag. Op 29 oktober 1969 werd er voor het eerst een electronisch bericht verstuurd via Arpanet, de voorloper van het huidige Internet, en dat was dus zeg maar het eerste emailtje. Deze historische gebeurtenis vond plaats in een laboratorium op de Universiteit van Californië in Los Angeles, waar onderzoekers probeerden om verbinding te maken met een andere computer in het Stanford Research Institute, ook in Californië. De bedoeling was om de drie letters L-O-G te versturen, maar lukte maar gedeeltelijk want de Stanford computer crashte na ontvangst van de O.
 
Het lukte pas ruim een maand later om een stabiele verbinding tussen de twee computers te maken maar toch wordt de dag van dat eerste niet helemaal geslaagde experiment gezien als de geboortedatum van het Internet. De professor die toentertijd het onderzoek leidde voorspelde toen al dat het Internet zich over de hele wereld zou verspreiden en een steeds grotere invloed zou krijgen op ons dagelijks leven.
 
Vandaag was voor ons ook een mijlpaal want onze jongste zoon wordt vandaag een kwart eeuw oud. Martin, van harte gefeliciteerd met je 25e verjaardag!


Website van Willem en Riet