Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Ikea

13112011023a

Aangezien we in Kuala Lumpur een gemeubileerd appartement hadden moesten we de meest essentiële meubelen die een mens nodig heeft (een Westers mens welteverstaan) hier in Manila nieuw kopen. Die meubels hebben we met zorg uitgezocht en zijn van hele goeie kwaliteit, want we moeten er tenslotte een aantal jaren mee doen.

Omdat we het huis toch ook een beetje leuk willen aankleden en omdat we af en toe ook visite verwachten (hint, hint) hebben we nog meer meubels nodig. Liefst ook een beetje fatsoenlijke meubels en we dachten dus aan Ikea. Even snel zoeken op het Internet leverde als resultaat op dat er inderdaad een Ikea in Manila is en vanmorgen gingen we welgemoed op weg om er eens te gaan kijken.

De routebeschrijving leek eenvoudig genoeg, aan het eind van de Skyway (verhoogde tolweg) in het centrum links, dan rechts, en nog een keertje links. Uiteraard was het niet zo eenvoudig als het leek, en we reden in eerste instantie totaal verkeerd. Foeterend (jullie weten hoe ik ben) op niet-aanwezige richtingsaanduidingen en het niet zichtbaar zijn van een groot blauw gebouw met gele letters vonden we terugrijdend na enig zoeken en met wat geluk zowaar de juiste straat. Alleen... geen Ikea te bekennen!

Riet had al opgemerkt dat de buurt er te “zooierig” (haar woorden) uitzag voor een Ikea, en dat klopte eigenlijk wel. Het adres bleek in een smal straatje in een tamelijk groezelige buurt en er was geen spoor van een Ikea. Onverrichter zake wilden we terug naar huis maar omdat we er toch vlakbij waren besloten we maar naar de Greenbelt in de luxe wijk Makati te gaan, een soort park omgeven door een aantal winkelcentra.

Na alweer enig zoeken waarbij we het bijna hadden opgegeven kwamen we, weer bij toeval en met enig geluk, aan bij de Greenbelt waar we eerst om bij te komen een bakkie deden bij Starbucks. Terwijl we allebei genoten van een speciale “Christmas beverage” zocht ik op mijn iPhone de informatie van Ikea nog maar eens op.

En toen vond ik een website die heel veel duidelijk maakte. De straat waar we geweest waren was helemaal goed, en dat er geen Ikea te bekennen was klopte ook want het was helemaal geen officiële Ikea. Ergens op een derde verdieping schijnt een soort magazijn te zijn van waaruit ze Ikea meubels verkopen, heel kleinschalig en bovendien nogal duur. Zo duur zelfs lazen we dat het goedkoper schijnt te zijn om spullen via het internet bij de dichtstbijzijnde echte Ikea te kopen en te laten verschepen. Die dichtstbijzijnde echte Ikea zit in Singapore...



Website van Willem en Riet