Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Autonieuws

212MolaveDrive_0059a
 
Af en toe moet je eens een meevallertje hebben en dat hadden we deze week. Vorige week meldde onze chauffeur Lito dat hij verdachte geluiden hoorde bij het remmen en hij had gelijk. Er klonken metaalachtige geluiden uit de richting van het linkervoorwiel als er geremd werd, en die geluiden leken te wijzen op een versleten remblok.
 
Als er iets is aan een auto waarvan ik zeker moet weten dat het goed werkt zijn het wel de remmen en ik stuurde Lito dan ook meteen naar de garage om het probleem na te laten kijken. Nou gaat dat hier niet zo soepel als in Nederland waar de auto waarschijnlijk meteen op de brug was gezet om te kijken wat er aan de hand was. Nee, hier besloten ze eerst dat de auto dringend aan een zestigduizend kilometer beurtje toe was en werd de olie ververst, de bougies vervangen en het motorblok nagekeken en schoongemaakt. Voor de remmen moest een afspraak worden gemaakt en dat werd gisterochtend.
 
Ik verwachtte dat de remblokken vervangen zouden moeten worden en misschien zelfs wel de remschijven omdat de metaalachtige geluiden leken te wijzen op verregaande slijtage, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Het bleek zelfs maar een kleinigheidje, er was een stukje metaal te zijn gekomen tussen het remblok en de cilinder waar het remblok in zit en dat had weliswaar de rare geluiden maar geen schade opgeleverd.
 
Om zeker te zijn dat alles met het remsysteem in orde was zijn alle wielen van de auto eraf geweest en alle remmen gecontroleerd. En toen de rekening kwam werd er nog een behoorlijk verschil met Nederland duidelijk want het totaalbedrag, inclusief de kleine beurt, was minder dan tweeduizend pesos oftewel net iets meer dan dertig euro. En dat was inclusief arbeidsloon!
 
En nog een leuk bericht uit de Nederlandse kranten vandaag wat ook met de auto te maken heeft, een Nederlands bedrijf gaat voor de komende vijf jaar een nieuw soort kentekenplaten leveren aan de Filippijnen. Die platen zijn voorzien van een barcode die vervalsing vrijwel moet uitsluiten.

Ik moet dus in een Nederlandse krant lezen dat hier vanaf april nieuwe kentekenplaten worden ingevoerd...


Website van Willem en Riet