Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Grensgeschil

2013_Lahad_Datu_standoff.svg


Ik wil niet meteen het thuisfront ongerust maken dus laat ik maar meteen zeggen dat het hier ver vandaan is en dat we er niks van merken behalve wat we in de kranten lezen, maar er is dus op dit moment een oorloogje aan de gang tussen de Filipijnen en Maleisië.

Het heeft ongetwijfeld de Nederlandse kranten ook al gehaald dus laat ik maar even vertellen wat er aan de hand is. Ergens in de negentiende eeuw was er op de Zuidelijke eilanden van de Filipijnen een sultanaat genaamd Sulu. Die hebben de Sultan van Brunei in die tijd geholpen zijn vijanden te verslaan en uit dankbaarheid kreeg de Sultan van Sulu een stuk van het toenmalige eiland Borneo. Dat stuk is het oostelijk deel van wat nu de Maleise provincie Sabah is.

Het Sultanaat van Sulu heeft dat gebied ooit „verhuurd” aan de Engelsen die het toen voor het zeggen hadden in dat stuk van Zuid-Oost Azië. De Engelsen zijn altijd trouw de „huur” blijven betalen maar toen ze in 1963 de regio verlieten en de staat Maleisië werd gesticht werd het stuk Sabah ingelijfd bij de nieuwe staat. De Engelsen beweren dat het gebied aan hen was overgedragen en hebben daar een document voor, het Sultanaat van Sulu had ook zo’n document maar daarin was sprake van een „lease”. Het Sultanaat van Sulu was ondertussen opgegaan in de Republiek van de Filipijnen en had het eigendomsrecht van het gebied aan de Filipijnse regering overgedragen.

Toen het gebied werd ingepikt door Maleisië maakten de afstammelingen van het voormalig Sultanaat van Sulu daar natuurlijk ophef over en ze vonden dat de Filipijnse regering het gebied terug moest claimen. Daar had de Filipijnse regering eigenlijk niet zo’n behoefte aan op dat moment. De enige die het wel eens heeft geprobeerd is voormalig president Marcos geweest die een invasielegertje heeft geprobeerd op te leiden in de jaren zestig, maar tot een invasie is het nooit gekomen.

Totdat een paar weken geleden de nazaten van het Sultanaat van Sulu het zat waren en dus zelf maar Sabah zijn binnengevallen, zonder medeweten overigens van de Filipijnse regering. Maar omdat de Maleise strijdkrachten terugsloegen en het tenslotte om Filipijnse burgers gaat is de claim op het gebied plotseling weer actueel. Er is al het nodige bloed gevloeid in het conflict op Sabah en een oplossing is nog niet meteen in zicht omdat Maleisië uiteraard niet van plan is het gebied zomaar af te staan.

Overigens zijn wij niet de enigen die geen idee hebben wat er nu precies speelt, ook de meeste Filipino’s hebben geen idee waar dit onverwachte en heftige grensgeschil nu eigenlijk om gaat. De zaak schijnt nu voor een Internationaal Gerechtshof gebracht te gaan worden. In Manila volgen wij het allemaal via de kranten en het nieuws...



Website van Willem en Riet