Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Politieke rel

Pork_Barrel_Protest_Aug2013


We zitten op dit moment midden in een politieke rel op de Filipijnen die afgelopen maandag tienduizenden mensen op de been heeft gebracht die naar het centrum van Manila trokken om te protesteren tegen de zogenaamde "pork barrel funds". Met de term "pork barrel funds" worden fondsen bedoeld die komen uit overheidsgeld en die gebruikt worden om projecten te bekostigen die eigenlijk alleen bedoeld zijn ter meerdere eer en glorie van de politicus die het project start. Dat hoeft niet perse verkeerd te zijn maar dit zijn de Filipijnen, met grote voorsprong het meest corrupte land van Zuid-Oost Azië, en dan weet je het eigenlijk al.

Die fondsen werden op grote schaal misbruikt voor projecten die in eerste instantie bedoeld waren om de kiezers te imponeren maar het grootste deel is naar projecten gegaan die helemaal niet blijken te bestaan. Om aan te geven om hoeveel geld het hier gaat, er is in totaal een bedrag van 226 miljoen dollar aan de strijkstok blijven hangen volgens een door de overheid zelf uitgevoerd onderzoek. Dat is dus omgerekend de somma van bijna 170 miljoen euro, in een land waar het grootste deel van de bevolking moet rondkomen van twee tot drie dollar per dag.

De hele kwestie heeft tot enorme verontwaardigend geleid, met name omdat President Aquino juist gekozen is op basis van een programma om de grootschalige corruptie aan te pakken. Daar is ondanks dus in de praktijk nog bar weinig van terecht gekomen al heeft de president heeft uiteraard aangekondigd de lekken te zullen stoppen. Gek genoeg neemt de sympathie voor de president door dit alles nauwelijks af, hij geniet nog steeds de steun van meer dan zeventig procent van de bevolking. Maar de fraude kan dan ook niet op naam van de huidige president worden geschoven want die is grotendeels gepleegd onder de regering van zijn voorganger Gloria Arroyo, die overigens al terecht moet staan op beschuldiging van fraude.

De actievoerders, waarvan velen getooid met een varkenskop, kwamen uit alle lagen van de bevolking en ook de Katholieke Kerk was vertegenwoordigd door de charismatische aartsbisschop van Manila, Luis Antonio Cardinal Tagle (die overigens gezien werd als een sterke kandidaat bij de verkiezingen van de nieuwe paus vorig jaar). De aartsbisschop maande de regering tot "grootse maatregelen". Nu zijn ze hier ontzettend gelovig maar of dit wat uithaalt…



Website van Willem en Riet