Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Gezonde voeding

ASB_Aardbeien

Bij Shell Philippines zijn ze een weekje of wat geleden begonnen met voorlichtingsacties over gezonde voeding. Dat is op zich niet zulk spannend nieuws maar hier laten ze het niet bij woorden maar worden de acties ook actief gepromoot. Dat gebeurt onder andere door iedere maandag te zorgen voor wat gezonds voor iedereen. Vaak is het fruit, en in de kleine pantry op onze verdieping stond vanmorgen dan ook een grote mand die tot de nok toe gevuld zat met aardbeien.

 
De gemiddelde Filippijn is niet groot en zeker niet vet maar de meer welgestelde Filippino’s, en daarvan lopen er met name in onze buurt heel wat rond, hebben vaak zoals dat zo mooi het te kampen met overgewicht. Of zeg eigenlijk maar gerust dat ze moddervet zijn, wat geen wonder is als je ziet hoe de fastfood restaurants overal uit de grond schieten. En dan heb ik het niet alleen over McDonalds maar meer nog over de lokale favoriet Jollybee.
 
Riet en ik zitten graag af en toe bij het Italiaanse restaurant “Italianni’s” in het Alabang Town Center omdat dat een terras buiten heeft, en we zien op zo’n avond dan heel wat “gewichtige” Filippino’s voorbij komen. Met name aan de kinderen zie je het al, die hebben vaak echt al het figuur van een Michelin mannetje, en als je dan de ouders ernaast ziet weet je ook meteen hoe dat komt.
 
Het is natuurlijk wel deels de schuld van de culturele erfenis van zowat heel Zuid-Oost Azië waar een fors lichaam aangeeft dat je goed te eten hebt en dus welgesteld bent. Daar kan de moderne tijd, die een heel ander licht werpt op overgewicht, hier nog niet helemaal tegenop.
 
Hoe het ook zei, de aardbeien vonden gretig aftrek en de mand was in een mum van tijd leeg...


Website van Willem en Riet