Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Zwarte Piet

Zwarte_Piet


Eerst met verbazing en de laatste dagen met ergernis heb ik de hele discussie in Nederland rond Zwarte Piet gevolgd. Stomverbaasd was ik toen ik vorige week hoorde dat een commissie van de Verenigde Naties zich over dit “probleem” ging buigen en vandaag las ik tot mijn verbijstering dat er een officiële brief naar de Nederlandse regering is gestuurd met de aanbeveling om ons hele Sinterklaas feest te verbieden!

Ongelofelijk dat een paar oproerkraaiers dit voor elkaar kunnen krijgen. Gelukkig zijn er heel veel reacties overal op het Internet te vinden en sommige posts op Facebook zijn ronduit hilarisch. Ik geloof dat Nederlanders nog nooit zo eensgezind zijn geweest, en terecht want wat die paar malloten nu aan het bewerkstelligen zijn is dat racisme juist wordt aangewakkerd. En dat een organisatie als de Verenigde Naties zich voor hun karretje laat spannen is helemaal niet te vatten. Zijn alle andere misstanden in de wereld soms opgelost in het afgelopen weekend? Dat heb ik dan even gemist.

Om eens na te gaan of wij Hollanders in dit Zwarte Piet verhaal nou zo bijzonder zijn heb ik eens rondgevraagd bij mijn Filipijnse vrienden wat die er van vinden. Nou moest ik natuurlijk eerst uitleggen wat Sinterklaas is en dat kostte al wat moeite, maar het concept was snel duidelijk aangezien ze hier dol zijn op de Kerstman en daarmee zijn er tenslotte heel wat overeenkomsten. Dus ik uitleggen, de Sint rijdt over de daken op zijn witte paard (dat vond niemand raar want de Kerstman vliegt tenslotte in een slee getrokken door rendieren door de lucht), en de cadeautjes worden naast de kachel afgeleverd. Alleen doet Sinterklaas dat niet zelf, in tegenstelling tot de Kerstman, maar hij laat dat doen door zijn helpers, de Zwarte Pieten. Oh, zei iedereen, daarom zijn ze natuurlijk zwart!

Kun je nagaan, mensen die nog nooit van Sinterklaas hadden gehoord en die het meteen door hebben. Bovendien ook nog eens mensen die zelf ook niet roomblank zijn maar een tint hebben tussen die van ons en Zwarte Piet in. Ondanks honderden jaren van koloniale onderdrukking Geen mens die begon over uitbuiting, slavernij of racisme, ze vonden het gewoon geweldig leuk. Het is toch een feest voor de kinderen? En eerlijk is eerlijk, een feest zonder verkleedpartij is voor een Filipino nauwelijks een feest, dus de uitdossing van Zwarte Piet werd goedkeurend bekeken. Sterker nog, er waren er een paar die waarschijnlijk ideeën hebben opgedaan voor hun volgende feest...



Website van Willem en Riet